La pandèmia de la covid-19 ha deixat l’Institut Escola Antaviana amb una situació atípica. Aquest dilluns només han anat a classe 39 dels gairebé 700 alumnes que estan matriculats. Actualment a aquest centre hi ha 10 grups confinats dels més de 20 que té en total, però moltes famílies han decidit no portar els fills a l’escola per por als contagis per coronavirus.

Francesc Freixanet, director de l’Institut Escola Antaviana, assenyala que després del pont de la Puríssima van veure com els grups “anaven caient” i es van “començar a espantar”, perquè no era un situació com la de l’any passat. Remarca que, en aquest cas, quan han confinat un grup han sortit molts més positius que l’alumne inicial. Freixanet posa com exemple una classe de primer de primària, amb 10 positius durant els 10 dies de confinament.

Davant d’això, i veient que dijous i divendres l’assistència a classe era d’un 35 % a les aules no confinades, la direcció va enviar una carta a les famílies explicant quina era la situació. L’objectiu d’aquest comunicat, segons Freixanet, era ser “transparent” i que les famílies poguessin decidir si portaven els fills a l’escola els últims dies abans de les vacances de Nadal.

Situació de màxima complexitat

Freixanet explica que l’Institut Escola Antaviana és un centre de “màxima complexitat”, perquè moltes famílies viuen en condicions precàries. Això comporta, en alguns casos, que tota una família visqui a un habitatge de 50 metres quadrats que no els permet fer un “confinament perfecte”. Per aquest motiu, remarca que amb el comunicat que van enviar volien “garantir la seguretat de les famílies, dels nens i dels mestres“.

Freixanet lamenta que ara Salut ha deixat de fer les PCR a les escoles dels grups confinats, i envien les famílies de Roquetes a fer les proves al CAP Manso, al barri de Sant Antoni.

“Més tranquils si els nens estan a casa”

Inma Ayora, cap d’estudis adjunta de l’Institut Escola Antaviana, destaca que l’escola està oberta i les famílies que ho necessiten i no s’han pogut organitzar han portat els fills a classe. Però Ayora reconeix que tots estan “més tranquils si els nens estan a casa”.

La cap d’estudis recorda que el curs passat van fer una campanya a l’escola perquè les famílies portessin els fills a classe i al setembre van començar l’activitat amb normalitat. Però remarca que, davant d’aquesta situació “greu i preocupant”, s’han vist obligats a informar a les famílies perquè decidissin si portaven els fills a l’escola, i que aquestes els han agraït la “sinceritat”.

Ayora assegura que es van posar en contacte amb el departament d’Educació, però que els van dir “que era una situació generalitzada i que no es prendria cap mesura excepcional”.

La Judit Ibáñez és una de les mares que ha portat el fill a l’Escola Antaviana i explica que era “alarmant” veure que “cada vegada hi havia menys nens a classe”. Està d’acord amb el comunicat que ha enviat l’escola i que siguin els pares els que prenguin la millor decisió en funció de les circumstàncies.

Maria Teresa Padrós és una altra mare de l’escola que explica que aquest dilluns el seu fill és l’únic alumne que ha anat a classe, encara que ha pogut comunicar-se amb els seus companys per videoconferència. Padrós lamenta que “aquesta setmana està sent molt trista”.