(ACN/redacció) Els contactes estrets de persones que estiguin contagiades amb la variant òmicron del coronavirus hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunats, segons ha anunciat Salut. Es consideraran sospitosos de contagi amb l’òmicron els viatgers de països del sud d’Àfrica que donin positiu o bé quan es detecti la variant en els cribratges, que s’han començat a fer de forma aleatòria al 20 % de les PCR.

Ara, amb la variant delta dominant, els contactes amb pauta completa no han de seguir quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s’han d’aïllar perquè passen a ser un cas.

Adaptació dels protocols

La variant òmicron està obligant a adaptar els protocols, sobretot entre els viatgers de països del sud d’Àfrica. A tots ells se’ls fa una prova a l’aeroport i han de seguir una quarantena vigilada telefònicament encara que el resultat hagi estat negatiu. Amb tot, la quarantena es pot escurçar de 10 a set dies si el resultat és negatiu.

En cas que la prova del cribratge a l’aeroport sigui positiva, a més de l’aïllament, se seqüencia la mostra per determinar si el contagi és per la variant òmicron. Aquest és el cas de dos viatgers que van donar positiu al test dilluns i ara se n’està analitzant la mostra per determinar si es tracta de la variant òmicron. De moment només es coneixen aquests dos casos sospitosos a Catalunya.

Les incògnites de la variant òmicron

El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat que s’està assumint que la capacitat de transmissió de la variant òmicron és major, si bé encara no està demostrat, i que s’haurà de veure què passarà quan penetri en contextos amb percentatges alts de vacunació i si desplaçarà la delta, que és la dominant en aquests moments.

El doctor Pumarola ha exposat que la variant delta presenta moltes mutacions a la proteïna de l’espícula, que s’enganxa a la cèl·lula i provoca la infecció. “Quan una clau no acaba d’ajustar bé, la portem al manyà, que en va polint les arestes perquè entri millor. Aquestes mutacions, que s’estan acumulant a l’òmicron, permeten que la clau entri millor i afavoreixen la infecció”, ha il·lustrat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a