L’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar denuncia l’estat ruïnós en què es troba el local que els allotja. L’edifici, de propietat privada, data d’entre finals del segle XIX i principis del XX i el pas del temps es fa evident. L’entitat andreunca ha anat fent tasques de manteniment, però cada vegada se’ls fa més costós perquè els ingressos han disminuït.

El local, ubicat al carrer del Doctor Balari i Jovany, és propietat de la família Cararach, però la parcel·la que ocupa està catalogada urbanísticament com a equipament. Per això, l’associació veïnal demana que el districte de Sant Andreu expropiï el local i el rehabiliti o, si no, que els en cedeixin un altre.

Humitats, goteres i sostres malmesos fan el local insegur

El president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, afirma que les condicions en què es troba el local no són ideals per ser-hi. L’espai, de dues plantes, té goteres, esquerdes i sostres malmesos. A més, les finestres no tanquen bé o estan foradades.

Ens trobem en un edifici molt vell que s’està ensorrant, estem en males condicions”
Santi Serra, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar

Els socis i usuaris del local asseguren que quan plou es complica la situació. El Miquel Ruiz, soci de l’entitat, explica que amb la pluja es creen goteres i moltes vegades provoca que se’n vagi la llum. “Tenim por que algun dia hi hagi un curtcircuit i pugui haver-hi un incendi”, alerta. A més, sense electricitat no tenen internet ni poden fer les activitats ni reunir-se la junta.

L’entitat ha arribat a tenir un miler de socis, però ara en són 656. Aquesta disminució de socis i, per tant, de quotes, els fa cada vegada més difícil fer front a les despeses per les reparacions. Per exemple, segons Santi Serra, tenen un pressupost de 40.000 euros per reparar la teulada que no saben com podran assumir.

A més, si no adeqüen i condicionen el local, la imatge de l’espai tampoc no convida que s’hi apunti més gent. Pel local passen uns 150 usuaris setmanals a fer activitats i tallers com ara ioga, patchwork o taller de memòria. L’entitat celebra ara els 50 anys d’història.

Demanen que rehabilitin el local o els en cedeixin un altre

La parcel·la on es troba el local de l’entitat està catalogada urbanísticament com a equipament, per això l’associació de veïns demana que l’Ajuntament de Barcelona expropiï el local i el rehabiliti. Si no es pogués, també es troben oberts a que els cedeixin un altre emplaçament. L’espai, però, hauria de cobrir les necessitats que tenen. A més d’una sala per reunir-se la junta, també haurien de tenir àrees per fer les activitats. La seva reivindicació, però, haurà d’esperar perquè, segons el districte de Sant Andreu, no tenen previst fer cap actuació aquest mandat.