L’assignació de places per a l’escolarització de nens i nenes a Barcelona angoixa les famílies. Enguany, s’ha repetit la tendència registrada l’any passat: el nombre de peticions d’escola pública supera el de l’escola concertada. Això ha comportat que una gran quantitat de famílies no hagin aconseguit la primera opció sol·licitada perquè, segons elles, l’administració no s’ha planificat per abastir l’augment de demanda.

Els pares s’organitzen

Un grup de pares ha celebrat una assemblea aquest dijous a la tarda al pati interior del Mercat Municipal de la Sagrada Família. L’objectiu, organitzar-se i aconseguir que les més de 90 famílies de tot Barcelona que s’han quedat sense plaça pública de proximitat per als seus fills de P3 en tinguin una. Finalment s’han organitzat sota el nom Plataforma pro escola pública i de proximitat. Volen donar visibilitat al problema i erigir-se com un interlocutor vàlid amb les administracions. Un dels reptes que tenen és demanar al Consorci d’Educació de Barcelona que estableixi solucions a curt i mitjà termini. La solució ràpida, creuen, és ara crear més classes, conegudes com a bolets, per poder gestionar tots els nens que s’han quedat sense plaça. A mitjà termini, evitar que el problema, que ja es va donar l’any passat, es torni a repetir i que el consorci posi els recursos necessaris per evitar-ho.

Un problema que afecta molts barris

Aquesta assemblea arriba després d’altres reunions a altres barris, com la d’aquest dimecres a Sant Andreu. En total, són un mínim de 190 pares que lamenten que, de les sis opcions que han escollit de plaça d’escola pública, encara no tenen assignació per a cap d’aquestes. L’11 de juny es tancarà el procés d’assignació de places, però hi ha famílies que no tenen gaires esperances d’aconseguir-ne una.

La postura de la FaPaC

La FaPaC, que està rebent moltes consultes de famílies preocupades que no saben quina plaça rebran els seus fills, assegura que les que hagin escollit escola pública en totes les seves opcions, tenen el dret de tenir una plaça pública de proximitat al seu domicili. I afegeix que, si han escollit alguna de concertada laica, no estan obligades a agafar-ne una de religiosa.

L’entitat coincideix amb les famílies, la millor solució a curt termini passa per crear mòduls i classes bolets a dins de les escoles públiques ja existents. Aquesta mesura evitaria augmentar la ràtio d’alumnes per classe, cosa que “acompanya durant tota l’escolaritat i perjudica la qualitat de l’ensenyament públic”. A llarg termini, en canvi, aposten per transformar les escoles de titularitat privada a públiques.