S’acosten els esperats àpats de Nadal, però no és una època fàcil per a tothom. La Fundació Pasqual Maragall organitza grups terapèutics perquè familiars i malalts d’Alzheimer convisquin millor amb la patologia, i en les darreres sessions s’han centrat en les festes. Han donat consells als cuidadors perquè celebrar Nadal no sigui un maldecap i tota la família ho gaudeixi.

Un dels grups terapèutics de la Fundació Pasqual Maragall.
Un dels grups terapèutics de la Fundació Pasqual Maragall.

Sandra Poudevida , psicòloga clínica de la fundació, insisteix que el més important és “simplificar i delegar”. És a dir, no allargar en excés la sobretaula i, a l’hora de preparar dinars i sopars, que el cuidador es deixi ajudar per la resta de la família. També recomana disposar d’un espai tranquil perquè, si el malalt d’Alzheimer ho necessita, es pugui relaxar en la intimitat i descansar.

Trencar tabús i parlar de la malaltia

No hem de deixar de celebrar Nadal, però sí adaptar-lo a la nova situació”, diu Poudevida. D’altra banda, aconsella que tota la família estigui al corrent de la patologia per evitar moments incòmodes: “No és un tabú, no l’hem d’estigmatitzar… al revés, l’hem de protegir i cuidar”. I si tens dubtes pel que fa a obsequis… Poudevida creu que una bona idea és regalar una experiència o un objecte que li recordi la seva joventut.

“Mentre sigui conscient, vaig a totes”

La Carmen Muñoz és una de les cuidadores que assisteix els grups terapèutics de la Fundació Pasqual Maragall. Al seu pare li van diagnosticar Alzheimer fa dos anys i, des d’aleshores, la malaltia s’ha convertit en part del seu dia a dia. Però ella ho té clar: encara que costi, de moment, continuarà celebrant Nadal i tot allò que pugui. “Mentre ell sigui conscient, jo vaig a totes. Quan se li oblidi ja no es podrà fer res, però mentrestant…”, relata.

Carmen Muñoz assisteix al grup terapèutic.
Carmen Muñoz assisteix al grup terapèutic.