Avui en dia hi ha moltes opcions per qui no pot, o no vol, dedicar tant temps als fogons com les àvies. Per això us portem un recull de vuit productes i idees amb què sorprendreu els vostres convidats i convidades sense haver de passar hores cuinant.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”8 llibres de gastronomia per regalar aquest Nadal” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/artic/llibres-gastronomia-nadal-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

1

Vaga de fogons

Els Carnissers Xarcuters Federats de Catalunya han impulsat la Vaga de fogons en solidaritat amb totes les àvies que ja n’estan fins al capdamunt de cuinar tant aquests dies per a tota la colla. Només a Barcelona, hi ha 196 carnisseries i xarcuteries adherides a la vaga de les àvies on podreu comprar canelons fets amb l’autèntica recepta tradicional.A banda de proposar-nos de comprar plats fets, també ens ensenyen a cuinar-los amb uns vídeos en què les iaies ens fan tutorials perquè les succeïm. I a aquestes 196 carnisseries i xarcuteries hi trobarem els ingredients per posar les receptes en pràctica. Els vídeos estan publicats al web www.vagadefogons.cat.

2

La cuina de les estrelles!

També ens podem entaular a casa amb plats firmats per estrelles Michelin. És el menú La cuina de les estrelles!, de Vila Viniteca, que ja fa 14 anys que preparen en aquesta vinateria i “colmado” del barri de la Ribera. Enguany, els artífexs són: Xavier Pellicer (Xavier Pelllicer, Barcelona), amb un entrant de terrina de porros amb tòfona; Jordi Vilà (Alkimia, Barcelona), amb els canelons de pollastre, faisana i tòfona negra; Paco Pérez (Miramar, Llançà) amb un pollastró, salsitxes de bosc i notes nadalenques, i Quim Casellas (Casamar, Llafranc) que culmina la proposta amb el semifred de torró amb poma de Girona i sablé d’ametlla. Aquest menú de festes per endur només està disponible a la botiga del carrer d’Agullers, 9, de Barcelona, fins al 5 de gener. Els plats se serveixen en racions individuals que només cal escalfar i tenen preus prou ajustat, entre sis i 18 euros.

3

El sushi català

L’Olga Rovira és propietària de la xarcuteria que duu el seu nom al Mercat Municipal de la Masuca d’Igualada, des d’on distribueix aquesta creació seva, el sushi adaptat a la cuina catalana, per tot Barcelona. El seu Menú de Festes 2019 o de Nadal inclou quatre entrants per persona i un plat principal a triar, per 12 euros. Si alguna cosa no agrada ho pot canviar. I t’ho porta a casa. Alguns exemples del que hi podeu demanar: brotxetes de costella de porc Ral al toc de ratafia, tàrtar de botifarra de la Llacuna al toc al japonès, pollastre farcit amb salsa tàrtar, secret del Ral a la catalana, medallons de filet de porc amb Parmentier de gerds i ceba confitada.

4

Torró d’Albert Adrià

D’acord que els de tota la vida ja sabem on trobar-los i cada gurmet té el seu artesà favorit. Però d’uns anys ençà s’ha convertit en tradició que l’Albert Adrià ens feliciti les festes de Nadal amb un torró avantguardista que idea per la marca Vicens. Segurament la marca més coneguda del Clúster Gourmet de Catalunya, on s’agrupen diverses empreses d’alimentació gurmet catalanes d’alta gamma. Enguany proposen el torró de cervesa Inedit, elaborat a partir d’una ganache de xocolata blanca i cervesa Inedit d’Estrella Damm.

5

Torró mediàtic

Albert Adrià no és l’únic cuiner mediàtic que ha creat un torró innovador per a Torrons Vicens. El xef Marc Ribas (La Taverna del Ciri i Panot Restaurant), ha creat el torró picant que combina una cobertura de xocolata amb un 75 % de cacau amb un còctel picant, tabasco i un toc de sal. Els podeu trobar a les diverses botigues que la marca ha obert a Barcelona i a VinsandCo.

6

Pastissers originals

Un dels pastissers més reconeguts de la ciutat, Christian Escribà, estrena, aquest Nadal, el torró de xocolata amb ametlles i cruixent de patates Lay’s Gourmet! Hofmann, una altra pastisseria de renom i que ara lidera el pastisser Miquel Guarro, ha creat, per primera vegada a la seva història, una gamma de torrons inspirats en les postres que més agraden a la seva clientela. Una de les creacions més especials és el torró de festuc.

7

Els millors panettones

A Barcelona s’elabora el millor panettone artesà d’Espanya del 2019. El reconeixement l’atorga l’Escola del Gremi de Pastisseria de Catalunya des de fa quatre anys i, enguany, ha desbordat el guanyador, el mexicà Tonatiuh Cortés, i el seu forn de pa, Cloudstreet Bakery (Roselló, 112). Però hi ha altres pastisseries barcelonines que fan altres panettones boníssims. Ens agraden els de la pastisseria Ochiai i Oriol Balaguer —guanyadores del concurs en edicions anteriors— o els de L’Atelier, de l’Eric Ortuño i la Ximena Pastor, que ha obert recentment.

8

Menjamiques i productes artesans al Palo Market Fest

Alternatiu “comme il faut” són els regals sostenibles que proposa Palo Market Fest, gairebé com a denúncia dels excessos nadalencs. Per demostrar-ho, celebra tres edicions especials en què trobareu projectes de dissenyadors i artesans contemporanis locals, sabors sorprenents procedents de tot el món i música innovadora. Delícies com la crema de garrofa que elabora la gent del Menjamiques, per exemple, un petit projecte gastroetnobotànic que té com a objectiu la recuperació gastronòmica de plantes autòctones oblidades i/o menystingudes a través de l’elaboració de productes alimentaris i realitzant tallers de cuina.