Una bandera siriana gegant ha cobert el centre de la plaça de Sant Jaume. No és l’oficial de l’actual règim sirià, sinó la que té els mateixos colors que la palestina i representa els sirians a l’exili. Al final de l’acte s’ha fet una lectura de poemes en català i en àrab.

La concentració ha estat convocada pel Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià i la Xarxa d’Organitzacions de la Societat Palestina a Síria. El portaveu Mohamed Bitari ha explicat la situació que es viu a Yarmuk. Segons Mohamed “la gent està tancada a casa seva i no poden sortir a buscar per menjar perquè Isis (l’Estat Islàmic) els tiroteja”. Amb aquesta concentració “venim a reclamar al món que prengui consciència del campament de refugiats i per la causa del poble Sirià” diu l’Abdul, d’origen sirià i que viu a Catalunya des de fa anys.

L’1 d’abril, l’Estat Islàmic va entrar en aquest camp de refugiats al sud de Damasc, on milers de palestins i sirians estan atrapats des de fa dos anys assetjats pel règim de Bashar Al-Assad. La fam i les epidèmies ja hi han causat més de 200 morts. Actualment hi ha 3.500 menors que viuen a Yarmuk pràcticament sense menjar i en males condicions de vida.

La situació humanitària a Yarmuk ja era desesperada i ara, amb la irrupció de l’Estat Islàmic, s’ha convertit en un camp obert de batalla. La població resistent s’enfronta alhora a l’Estat Islàmic i a l’exèrcit d’Al-Assad, que llança barrils d’explosius al camp i n’impedeix la fugida.