Els problemes per escriure són una de les primeres manifestacions del Parkinson, una malaltia degenerativa i crònica que afecta la mobilitat i la rigidesa dels músculs de tot el cos. No es cura però amb un bon tractament es pot mantenir a ratlla, tot i que no es poden evitar les crisis puntuals. CELIA MATEOS "Que no puedo ni cortar la carne ni escribir una nota y no podía." ORIOL DE FÀBREGAS, unitat de Parkinson de l'Hospital Vall d'Hebron "Quan se'ls acaba el medicament queden aturats i queden rígids o molt tremolosos." Els nous fàrmacs controlen cada cop més aquests episodis crítics que limiten el dia a dia dels malalts. Entre els reptes, abordar també el tractament psicològic dels afectats. JOSEP VIDAL "Si carregues molt de feina fatal, ho pagues, i si no fas res també malament perquè et vas quedant a casa i pots entrar en una depressió." L'ambiguïtat dels símptomes del Parkinson fa a més que sigui una malaltia difícil de detectar. Triga de mitjana entre un i cinc anys a ser confirmada. El repte és diagnosticar-la com més aviat millor per iniciar ràpid el tractament. EDUARD TOLOSA, neuròleg de l'Hospital Clínic "Un diàgnostic correcte permet fer una planificació correcta dels anys que et venen i instaurar de forma precoç uns tractaments que tenim evidència que poden alentir la malaltia." Es refereix sobretot a exercicis de rehabilitació, que poden ajudar a retardar la pèrdua de mobilitat. Uns tractaments, que, tot sovint es costegen els afectats que reclamen que els cobreixi el sistema públic de salut.

El Parkinson és una malaltia que apareix amb símptomes poc clars. És per això que els pacients han de passar per moltes proves i especialistes abans de confirmar que la tenen. En un 20% dels casos, es triga més de cinc anys a confirmar el diagnòstic. Un temps que pot ser clau pel tractament d’aquesta afectació. Com abans s’iniciï la teràpia farmacològica i la rehabilitació, abans millora la qualitat de vida dels pacients.

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa i crònica que progressa amb els anys. Afecta les zones del cervell encarregades del control i la coordinació del moviment i de l’equilibri. Acostuma a manifestar-se amb problemes a l’hora d’escriure o caminar, tot i que sovint els afectats se n’adonen perquè mouen involuntàriament una cama o un braç en repòs.

Un altre dels signes d’alarma previ als problemes de mobilitat és que es redueix la capacitat de percebre olors. Un 80% dels afectats de Parkinson distingeix malament els aromes. Mostren també trastorns de conducta i de la son, a més d’estrenyiment i depressió.

El Parkinson afecta entre 120.000 i 150.000 persones a Espanya. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es detecten 10.0000 casos nous. És la segona patologia neurodegerativa, després de l’Alzheimer. L’edat és un factor de risc; de fet, prop del 70% de les persones que tenen Parkinson tenen més de 65 nays, però un 15 % dels pacients té menys de 45 anys.