Segons la interlocutòria del jutge Pedraz, que avui ha pres declaració a 10 dels presumptes gihadistes, la proposta d'atemptar a Espanya la va plantejar aquest home: un dels espanyols conversos, conegut com a Alí i antic perruquer a Sabadell. Suposadament, el cap de la cèl·lula. Ell mateix va suggerir, segons testimonis protegits, els objectius, entre els quals hi havia les forces de seguretat, polítics, el Parlament o també sinagogues i locals jueus. També ha transcendit que vigilaven l'Hotel Plaza de Barcelona. Per als atacs, es plantejava utilitzar armes llargues i granades de mà, com les que es van trobar en els escorcolls de dimecres. I de fet, ja va a estar a punt d'atemptar, segons un testimoni, contra una llibreria jueva de Barcelona. Però fonts de la fiscalia van encara més enllà del que recull la interlocutòria judicial i asseguren que la presumpta cèl·lula planejava un assassinat a l'estil dels perpetrats per l'Estat Islàmic, és a dir, segrestant una persona, vestint-la amb una granota taronja i degollant-la mentre ho enregistraven en vídeo. La intenció, demostrar que la gihad també es pot fer a Occident. Eren plans, però, en una "fase embrionària". ALBERT BATLLE, director general dels Mossos d'Esquadra "Una cosa és la voluntat i l'altra, la capacitat real per poder cometre aquest delicte, que això ho veurem a través del material que va ser decomissat en el seu moment i de les informacions que hem anat recopilant durant els 13 mesos que ha durat la investigació." La Fiscalia de l'Audiència Nacional també ha revelat que, per finançar-se, el grup planejava segrestar la responsable d'una entitat financera. Per tot plegat, el jutge ha decretat l'ingrés a presó de set dels detinguts i n'ha deixat tres en llibertat amb mesures cautelars.

Dels primers interrogatoris a les 11 persones acusades de formar part d’una cèl·lula gihadista a Catalunya, se’n comencen a conèixer les intencions. Un dels plans que estudiaven era segrestar una persona, vestir-la de taronja i degollar-la mentre ho enregistraven en vídeo, com les execucions difoses per Estat Islàmic. La intenció seria demostrar que podien fer a Occident el que es fa a l’Iraq o Síria. El grup també disposava de fotografies d’edificis públics i privats que podien ser objectius d’un atemptat, com el Parlament o l’Hotel Plaza.

Segons l’acta de les declaracions, alguns testimonis relaten que el presumpte líder de la cèl·lula tindria la mirada posada en sinagogues o establiments jueus, com una llibreria de Barcelona.

El magistrat Santiago Pedraz ha decretat presó per a set dels 11 detinguts. Un vuitè, per ser menor d’edat, entrarà en un reformatori. Els altres tres arrestats queden en llibertat, però hauran de comparèixer davant del jutge cada setmana i se’ls ha retirat el passaport.