Una cinquantena de persones s’ha concentrat a plaça de Catalunya per denunciar la manca d’un debat públic envers la tecnologia 5G i els seus possibles riscos sobre la salut. La concentració ha estat convocada per Stop 5G Barcelona, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i Ecologistes en Acció. Reclamen un debat públic que prevegi una moratòria de l’arribada d’aquesta tecnologia amb garanties d’innocuïtat, mesures de seguiment i control i una modificació de la llei vigent.
Des de l’organització de la convocatòria, Núria Marín creu que és necessari “asseure” a científics de tots els parers perquè elaborin un informe que avaluï els riscos que comporta la implementació del 5G, i que llavors sigui la ciutadania qui esculli si es continua apostant per aquesta tecnologia o no. Segons la portaveu, l’Administració està actuant sota la pressió de les grans corporacions i els seus interessos econòmics.
Les entitats admeten que, durant el confinament pel coronavirus, la tecnologia mòbil ha estat un element imprescindible per al teletreball, l’educació o el lleure, però diuen que també ha fet palès l’augment d’emissions i la contaminació electromagnètica, que afecten, sobretot, les persones electrosensibles.
La 5G, una tecnologia controvertida
La 5G fa temps que genera controvèrsia. El mes de gener, la mateixa Núria Marín, ja va advertir dels riscos d’aquesta tecnologia. El debat va arribar enmig d’una polèmica per un article sobre la tecnologia 5G publicat (i despublicat hores després) en un web de l’Ajuntament. Es dona la circumstància que la implantació pública de la 5G havia de ser l’eix central de l’edició del 2020 del Mobile World Congress (ajornada per la crisi del coronavirus).
D’altra banda, un estudi realitzat l’agost del 2019 assegura que, amb la implementació de la 5G, les ones electromagnètiques seran menys potents atès el nombre elevat d’antenes que hi haurà i això farà que les ones penetrin amb menys intensitat al cos. Tot i això, els signants d’aquesta convocatòria demanen que sigui la ciutadania qui decideixi si vol la incorporació d’aquesta tecnologia a les seves vides i que s’aparti el debat de l’òrbita política.