Un centenar de persones s’han reunit durant la tarda d’aquest dissabte, 1 d’octubre, davant el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca en una vetlla de pregària. La trobada ha tingut per objectiu denunciar les condicions dels interns i demanar el tancament definitiu d’aquest centre. La concentració s’ha replicat també a Madrid, València i Sevilla, ciutats que també tenen un CIE.

Exigeixen el tancament d’aquestes instal·lacions i remarquen que els 120 interns que hi ha actualment al centre no tenen llibertat ni futur donades les condicions en què viuen. Per tal d’escenificar-ho, han llegit testimonis de diversos interns, recollits a través de la Fundació Migra Studium. Asseguren que són l’única entitat que visita les persones migrades que hi ha a dins per parlar-hi i fer seguiment de les seves condicions.

La realitat del CIE és opaca, no és prou transparent. Els interns que visitem ens expliquen situacions que ben bé són vulneracions dels drets”
Josetxo Ordóñez, advocat de la Fundació Migra Studium

Josetxo Ordóñez, advocat de la Fundació Migra Studium, declara que els interns pateixen “expressions insultants i humiliants” i que “no els deixen pregar”. També denuncia unes condicions de salut deficients: “El menjar està fred, l’aigua de la dutxa està freda i no opten a una assistència mèdica completa.”

Una reivindicació històrica

Aquesta és una reivindicació que porta una dècada vigent. Al llarg d’aquests anys han estat diverses les entitats que han donat suport a les persones migrades que es troben tancades al CIE de la Zona Franca. Una de les darreres protestes destacava les dificultats en el règim de visites quan el gruix de mesures anticovid ja no estava vigent.

Aquest darrer mes de setembre, una quinzena d’interns van fer una vaga de fam de 17 dies per donar visibilitat a la seva situació.