centre internament estrangers CIE

(ACN) L’entitat Migra Studium, que visita interns als CIE, denuncia que el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca encara no ha recuperat el règim de visites previ a la pandèmia. Assegura que el règim actual és el mateix que el juny del 2021, quan es va reprendre la possibilitat de les visites presencials, si bé amb més condicionants sota el pretext de la pandèmia. Això, a la pràctica, han explicat membres de l’entitat, ha dificultat l’acompanyament dels interns per part de les organitzacions pels drets humans.

Només tres visites a la setmana

Amb l’actual règim de visites no és factible documentar-ho tot com cal”, s’ha queixat en roda de premsa Josetxo Ordóñez, advocat de Migra Studium i coautor de l’informe ‘Territori Hostil’, que han presentat aquest dimarts. Segons ha recordat aquest advocat, entre 2013 i 2020 el reconeixement de Migra Studium per accedir i visitar interns no va ser discutit i van arribar a tenir voluntaris visitant al CIE fins a sis dies a la setmana. Ara les visites permeses són tres dies a la setmana, ha contextualitzat.

Tot són limitacions i restriccions que posen en evidència l’hostilitat que el CIE representa per a les persones migrades
Santi Bolívar, voluntari de visites al CIE de Migra Studium

Ordóñez també ha destacat la “tensió alta” que s’ha viscut al CIE de la Zona Franca i en altres centres tot aquest temps de pandèmia en el qual, ha dit, s’han mantingut agressions, deficiències en l’atenció sanitària i traves per visitar. Aquesta situació l’han vista de prop persones com el Santi Bolíbar, voluntari de visites al CIE de Migra Studium. “He viscut un abans i un després de la pandèmia”, ha indicat Bolíbar, que ha recordat com abans hi havia facilitats per fer les visites, accedir a traductors o fer servir el mòbil per ajudar en la traducció. “Ara tot són limitacions i restriccions que posen en evidència l’hostilitat que el CIE representa per a les persones migrades”, ha afegit.

Mesures addicionals per condicionar les visites

Ordóñez ha relatat que que el juny del 2021 es van reprendre les visites presencials arran d’una resolució judicial que incorporava mesures sanitàries, com l’ús de la mascareta o gel hidroalcohòlic. La direcció del CIE de la Zona Franca va “imposar” altres mesures addicionals, com la necessitat que l’intern demanés cita i fos autoritzada. Altres limitacions que ha explicat Ordóñez que es van introduir eren no poder fer servir la bústia de Migra Studium per comunicar-se o no trucar al telèfon fix dels patis: “Una situació que ratllava l’absurd, amagada dins de la situació pandèmica”.