Homes i dones. Grans i joves. Tots tenen el mateix objectiu: ajudar les persones que més ho necessiten. Són part dels prop de 600 voluntaris que avui han fet possible que més d'un miler de persones puguin tenir un dinar de Nadal com mana la tradició. ANNA PÉREZ i MARTA SUÑER, voluntàries "No és un dinar qualsevol, sinó que també tenen decoració, torrons, coses que potser no es poden permetre. El dia a dia tenen un entrepà i avui tenen un dinar més arreglat. Que vegin que se'ls valora igual, que vegin que tot està elaborat i que se sentin com a casa ja que no s'ho poden permetre." ANA NADAL, responsable de cuina "El menú serà canapès, sopa de galets, canelons, pollastre amb panses i pinyons, torrons i el brindis amb xampany." Un menú que s'elabora amb les donacions que han fet particulars i restaurants de la ciutat. Però, més enllà del menjar, no falten l'ambient proper, la decoració nadalenca i els regals per a tots els assistents. Això és un joc de tovalloles per a una persona anciana que viu sola a casa. És un dels 1.300 regals que la Comunitat de Sant Egidi ha triat de forma personalitzada i que repartirà avui després del dinar solidari. ELISABET PRAT DE SABA "És un dinar familiar. Sorprèn perquè som molts, però evitem que es perdi el clima familiar. Cadascú quan seu a taula és esperat pel seu amic, no seurà sol, dinarà bé, tindrà un regal i el clima és familiar." Després d'hores de preparació, per fi arriba el moment esperat. MARIANA LÓPEZ "Me siento alegre, feliz por estar compartiendo con mucha gente, ya que en casa no se puede hacer nada. Vengo con mi hijo que es lo que uno desea." BENITO GONZÁLEZ "Pues ves gente que lo necesita, es un sitio donde el 90 por ciento de las personas lo necesitan." El dinar solidari de la Comunitat de Sant Egidi es fa a més de 70 països d'arreu del món.

Els voluntaris de la Comunitat de Sant Egidi han treballat de valent perquè un miler de persones grans, sense sostre, amb família o sense, però tots sense feina i molts sense papers poguessin seure a taula i gaudir d’un dinar de Nadal. Com cada any, han organitzat diversos dinars a esglésies i espais públics on gent de totes les edats, sexes i religions “han conreat l’art de conviure”, segons expliquen els portaveus d’aquest moviment laic amb 30 anys d’història.

Va ser el 1982 quan una vintena de persones pobres van ser acollides el dia de Nadal a la basílica de Santa Maria, al barri romà del Trastevere. Aquest dinar de Nadal es va anar estenent a les comunitats de Sant Egidi d’arreu del món i actualment és tota una tradició solidària.

A Barcelona, avui s’han fet vuit dinars de Sant Egidi, dos més que l’any passat, quan hi van assistir en total un miler de persones. Enguany n’han estat 1.300 i la majoria han dinat a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, convertida per un dia en un gran menjador solidari nadalenc. Malgrat que el dinar ha estat multitudinari, l’ambient era familiar: tothom seu al costat d’algú altre que l’espera per menjar i, almenys en el dia de Nadal, està disposat a compartir-ho tot.

Per als nombrosos assistents musulmans, que refusen els canelons perquè no mengen porc, els donants i voluntaris han preparat plats de peix i canelons de verdures. Mentre els altres bevien cava, ells han optat per begudes sense alcohol. Al final, tots han participat del gran brindis i la cantada d’algunes nadales. Després, tots han marxat del dinar de Nadal amb un petit regal.