Són els dies de més feina per a la cuina de l'Antonio al barri del Clot. El seu equip prepara més de 1.000 racions per a uns 700 clients. El rei de la carta, el garrí, que està a més de 100 euros i que aquest any ha tingut més comandes que mai. La caldereta de llamàntol també es defensa. Per aquests professionals dels menjars preparats des de fa més de 22 anys el canvi d'hàbits és clar. Menys primers i pica-piques i un segon contundent. A l'altra banda, l'opció més econòmica, la clàssica escudella i el pollastre de granja, es poden trobar per menys de vuit euros. MARC BOTELLA, "Tinc Gana": "El que notem és que tenim més comandes però son més petites. La gent s'ha adaptat més a una cosa que nosaltres també intentem aconseguir de tothom que no es llenci menjar." La tendència és diferent en aquest establiment del passeig de la Bonanova. L'Óscar despatxa a un ritme frenètic les comandes per al sopar. Si bé no hi falten el garrí, la pularda o el llamàntol, aquí les penques de salmó o el pernil de Jabugo, és a dir els entrants, són els reis... I la factura és una mica més elevada. ÓSCAR AGUSTIN, "Casa Pepe" "Estem parlant de pernils, de salmons hem gastat unes 70 - 80 peces, de penques de tres quilos, més tot el tema dels cuinats." Tot i que la tendència és passar menys hores a la cuina, encara hi ha qui troba temps per preparar un sopar de Nadal tal com mana la tradició. ALBERT FAUST "Tot això ho fem a casa. La meva senyora fa vuit dies que esta cuinant." ANNA AYMAR "Unes 3 hores però el que costa més és tenir-ho tot organitzat i muntar la taula per a tantes persones" Al final l'objectiu és sempre el mateix. Estalviar-se feina a la cuina per poder estar una estona més, si es pot, amb la família.