Catalunya torna a situar-se al capdavant amb xifres rècord de donants d’òrgans i trasplantaments a escala internacional. L’any 2018 es va tancar amb 1.148 trasplantaments, la qual cosa suposa un increment del 4 % respecte a l’any anterior. Però qui pot ser donant d’òrgans? Quins òrgans poden ser trasplantats? Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), ha respost les qüestions més rellevants en una entrevista al ‘btv notícies vespre’.

Quins òrgans es poden donar?

Habitualment els òrgans que es poden trasplantar són els pulmons, el cor, el fetge, el pàncrees i els dos ronyons. En alguns casos excepcionals, també els intestins.

Qui pot ser donant d’òrgans?

Tothom ho pot ser. Però hi ha moltes persones que no poden perquè moren d’una malaltia que no permet donar òrgans, com ara tenir càncer.

El perfil del donant d’òrgans

Fa uns anys el perfil del donant d’òrgans era una persona jove que havia patit un accident de trànsit. Ara només en representen un 4 %. El donant d’avui és més gran i la mitjana arriba als 61 anys. El 30 % dels donants tenen més de 70 anys i moren quan estan ingressats a l’hospital. El límit d’edat s’ha trencat. Hi ha un cas excepcional que ho confirma: una persona de 92 anys a qui es van extreure els ronyons, que ara fa servir un pacient de 70 anys.

S’ha de donar consentiment explícit?

Tothom és donant d’òrgans en cas que no s’hagi manifestat el contrari en vida. Els metges sempre pregunten a la família sobre la voluntat de la persona que acaba de morir i fan cas de la resposta dels familiars.

Repunt de persones contràries

Durant el 2018 s’ha detectat que hi ha més casos de familiars que s’han oposat a donar els òrgans. L’increment ha estat d’un 4 % respecte a l’any anterior. Quan el pacient està a punt de morir els metges han de preguntar sobre la donació als familiars i com que és un moment complicat les negatives poden pujar una mica.

Els òrgans que es poden donar en vida

En vida només es poden donar el ronyó i també un tros de fetge. Aquest 2018 s’han fet sis trasplantaments de donants vius de fetge i tots han estat en nens i els donants, un dels pares.

Són suficients les donacions a Catalunya?

Mai no són suficients. A Catalunya actualment hi ha 1.200 persones en llista d’espera, de les quals 1.100 necessiten un ronyó. Aquests casos són menys greus perquè les persones poden seguir vivint fent un tractament de diàlisi. En canvi, hi ha un centenar pendents de trasplantaments vitals de cor, fetge i pulmó. Gràcies a les donacions el temps d’espera per rebre algun d’aquests òrgans és menor i es poden salvar moltes vides.