Catalunya torna a situar-se com a referent internacional en l’àmbit els trasplantaments i donació d’òrgans. El 2018 s’ha tancat amb 1.149 trasplantaments, un 3,9 % més que l’any anterior. Segons l’Organització Catalana de Trasplantaments, la taxa supera els 151 trasplantaments per milió d’habitants i és una de les més altes del món. Durant l’any passat, els trasplantaments més freqüents van ser els hepàtics (que van augmentar un 13,8 %), els cardíacs (un 18,3 %), els pulmonars (un 16,9 %) i els pancreàtics (un 23,5 %). Segons l’OCATT, els trasplantaments renals van reduir-se un 1, 2 %, pel descens de la donació en viu. Des de l’Organització Catalana de Trasplantaments recorden la importància de les donacions. Fins al 31 de desembre del 2018, 1.200 persones continuaven en llista d’espera. La majoria, pendents de rebre un trasplantament de ronyó.

Dues de cada 10 famílies no han donat el consentiment a la donació

Tot i aquestes bones xifres, han repuntat les negatives a la donació (les famílies que rebutgen donar els òrgans i teixits del seu familiar). Dues de cada 10 no han donat el seu consentiment, fet que suposa un increment del 42 % respecte a l’any anterior.

Gairebé la meitat no n’ha especificat la raó i més d’un 30 % ha al·legat la negativa prèvia del potencial donant. Això explica la lleugera reducció de donants cadàver: 328 persones. No s’ha aconseguit, per tant, superar el rècord del 2017 (333 persones). Des de l’OCATT també admeten que les donacions en viu van a la baixa. El 2018 n’hi va haver 128, 10 menys que el 2017.  El perfil del donant a Catalunya és un home d’uns 61 anys, del grup sanguini A, nascut a l’estat espanyol i mort per un accident vascular cerebral.

Rècord de trasplantaments pediàtrics

Durant el 2018 l‘Hospital Infantil Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu van realitzar 53 trasplantaments a infants, un rècord que no s’havia assolit fins ara. Segons l’OCATT, aquestes xifres indiquen que globalment 1 de cada 3 menors de l’estat han estat operats a Catalunya. Des de l’any 1981, se n’han fet prop d’un miler.

Pel que fa als trasplantaments en adults, l’Hospital Vall d’Hebron també ha liderat les operacions amb 319. En segon lloc se situa l’Hospital de Bellvitge (254) i, en tercer, l’Hospital Clínic (250).