bullying assetjament escolar

No sempre és fàcil detectar el “bullying” a les aules i saber si el teu fill pot estar patint assetjament escolar. Els signes per detectar que un nen o nena pateix “bullying” a l’escola o l’institut no són fàcils de percebre. En molts casos, els nens i adolescents silencien el procés i les famílies no saben que fa mesos que altres companys els assetgen. Segons diversos estudis, un de cada cinc nens pateix assetjament escolar i pot ser un fenomen en ascens. Recollim aquí una sèrie de pistes que poden ajudar-te a intuir que un nen pot ser víctima de maltractaments a l’aula.

1. Canvi brusc de comportament

En molts casos, els adolescents es tanquen en si mateixos i no expliquen res durant aquesta fase vital. Però alguns menors víctimes de “bullying” que abans eren sociables i alegres, canvien el seu comportament de sobte i la seva manera d’actuar. No parlen, es mostren tristos o apàtics i no expliquen coses del seu dia a dia, de forma sobtada, fet que pot indicar que alguna cosa no va bé a l’escola.

2. Nervis i malestar diumenge a la tarda

Molts dels adolescents que pateixen maltractaments a classe es troben malament el diumenge a la tarda, tenen nervis, mal de cap o dolor abdominal, provocat en molts casos per la por i temor d’anar a classe l’endemà.

3. Perd els objectes escolars

Algunes de les víctimes de classe perden o tornen a casa amb motxilles, estoigs i material escolar trencats o no saben explicar per què no els tenen. Pot ser que algun company els ho hagi destrossat i això indiqui que hi ha un possible cas d’abús. Cal estar atent també a la pèrdua del telèfon mòbil.

4. No vol anar a classe

En alguns casos, les víctimes d’assetjament verbalitzen directament que no volen anar a classe, tot i que no indiquen el motiu, però es poden mostrar nerviosos i estressats.

5. Venen pocs amics de l’escola a casa

Si el teu fill porta pocs amics a casa, o no venen mai companys de classe al domicili a fer els deures, treballs o jugar, això pot indicar que està aïllat socialment, com moltes víctimes d’assetjament.

6. Cops i blaus al cos

En alguns casos, quan el maltractament és físic, aquests nens tenen cops, blaus o ferides que no poden explicar. Tot i que, en alguns casos, intenten amagar-ho, si es descobreixen, no diuen com s’ho han fet o menteixen.

7. Problemes per dormir

Quan hi ha maltractaments a l’entorn social del menor, a aquest tot sovint li costa dormir i té problemes per conciliar el son.

8. Canvis en la manera de menjar

Els menors víctimes d’assetjament a vegades comencen a menjar en excés o de forma compulsiva. En altres casos perden la gana.

9. Baixa el rendiment escolar

Quan hi ha abusos a l’aula, molts alumnes baixen de cop les notes i comencen a suspendre assignatures. Perden concentració i, fins i tot, interès acadèmic. També empitjoren el comportament a classe.

10. Irritabilitat i canvis d’humor

Tot i que no sempre passa, sovint aquests joves canvien de comportament i es mostren més nerviosos i susceptibles. També, a vegades, tenen canvis d’humor sobtats sense causa aparent.