vacunacio nens

Catalunya inclourà la vacunació contra el virus del papil·loma humà en nois d’11 a 12 anys en el calendari de vacunacions del pròxim curs escolar 2022-23. El Departament de Salut, pioner a l’estat en aquesta matèria, ha engegat aquesta mesura amb la voluntat de garantir la protecció davant la infecció del VPH tant en nois com en noies i, per tant, garantir l’equitat entre ambdós sexes.

Actualment, les vacunes administrades a Catalunya protegeixen contra nou dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90 % de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90 % de les berrugues anogenitals. El percentatge de noies que es van vacunar durant el curs 2020-21 va ser del 86 % a Catalunya. Aquesta vacunació ha donat protecció indirecta a nois i homes, amb la reducció d’un 4-6 % de les berrugues genitals i la reducció de certs genotips, alhora que ha donat també protecció indirecta a noies i dones no vacunades. És per això que la inclusió de la vacuna a nois compleix criteris d’equitat i igualtat en conferir la protecció directa.

S’estima que entre el 85 i el 90 % de les persones sexualment actives adquiriran el VPH en algun moment de la seva vida.

Catalunya, capdavantera en polítiques vacunals

Amb la inclusió de la vacuna a nois, Catalunya fa un pas més com han fet altres països europeus com Àustria, Alemanya, Bèlgica, Croàcia, França, Irlanda, Israel, Itàlia, Liechtenstein, Noruega, el Regne Unit, la República Txeca, Sèrbia, Suècia i Suïssa.

Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals. El primer calendari vacunal es va fer a començaments del 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties. A començaments d’aquest any 2022 s’hi va incloure la vacunació contra el meningococ B en infants.

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries i les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als centres vacunals. A Catalunya, en un any no pandèmic s’administren més de 3,2 milions de vacunes a 1.500.000 persones en quasi 1.000 centres vacunals i s’eviten així més de 33.000 casos de malaltia a l’any.