El ministre de Sanitat, Salvador Illa, proposarà aplicar els mateixos criteris per limitar la mobilitat territorial a tots els municipis espanyols amb més de 100.000 habitants que tinguin uns indicadors de contagi elevats. Concretament, quan la taxa d’incidència sigui de 500 per cada 100.000 habitants durant els últims 14 dies, les PCR positives estiguin per sobre del 10 % i l’ocupació a les unitats de cures intensives (UCI) en el conjunt de la comunitat superi el 35 % de pacients amb coronavirus.

En aquestes circumstàncies, a banda de limitar la mobilitat del territori afectat, Illa diu que també s’hi aplicarà una limitació de l’aforament i dels horaris. Tot això, que ha anomenat “acció coordinada”, és una proposta que el ministre de Sanitat portarà a debat dimecres al Consell Interterritorial, que es reunirà a les 10.30 h, i, més tard, a la Comissió de Salut Pública.

Ho ha anunciat després d’una reunió entre el Govern espanyol i la Comunitat de Madrid en què han pactat un criteri homogeni per aplicar mesures davant del risc alt de contagi en grans ciutats, la situació en què es troba actualment la capital madrilenya. L’executiu central i la presidenta del govern madrileny, Isabel Díaz Ayuso, han protagonitzat en la darrera setmana moments de tensió, precisament, per la gestió del coronavirus a Madrid. De fet, el ministre Illa va insistir dissabte a limitar la mobilitat a Madrid mentre que Ayuso exigia que les mesures en funció de la taxa d’infecció s’apliquessin a tot Espanya. D’aquí ve que ara el Govern espanyol hagi assegurat que totes les ciutats amb més de 100.000 habitants amb una taxa per sobre de 500 se sotmetran als mateixos criteris.

Barcelona, lluny dels màxims per aplicar les restriccions

La ciutat de Barcelona està lluny d’aquests criteris que ha indicat el ministre Illa. En el cas de la taxa d’incidència dels últims 14 dies, la mitjana se situa en 190,8 positius per cada 100.000 habitants, molt per sota dels 500 amb què s’aplicarien restriccions. La xifra s’obté a partir de les dades publicades al web del Departament de Salut. A Barcelona s’han detectat 3.180 positius amb una prova PCR en els últims 15 dies, del 12 al 25 de setembre.

Pel que fa a la positivitat, la capital catalana està per sota del 10 % que posa com a límit el ministeri. Segons les últimes xifres publicades, s’ha registrat de mitjana que un 7,46 % de les proves fetes van sortir positives.

L’altre indicador que cal tenir en compte són els ingressos a les UCI en el conjunt de la comunitat. Actualment hi ha 139 pacients amb covid-19 a les unitats de cures intensives, que no arriben al 35 % de topall que ha establert Illa, tenint en compte que Catalunya disposa de més d’un miler de llits a les UCI.

Vergés sobre el pacte: “és un café para todos”

La consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha mostrat molt crítica amb la mesura. En una entrada al seu compte de Twitter, ha escrit que Madrid necessita mesures com reduir la mobilitat per reduir la corva i no “pactes polítics”, ha dit que són “un café para todos”. En aquest sentit, ha assegurat que el govern català actuarà coneixent la realitat i no “amb invents pensats a 600 quilòmetres“, per baralles entre el Partit Popular i el PSOE.