La tecnologia ens ajuda a adaptar-nos als temps de pandèmia? Ens fa la vida més fàcil o ens la complica? En temps de distanciament social allò que encara ens uneix com a societat són els bits de les xarxes. A continuació posem uns quants exemples.

1

Sense distància de seguretat al Teatro Real

El públic de l’òpera ‘Un baile de máscaras’ (quina ironia el títol) abandonava indignat el Teatre Reial de Madrid en protesta pel poc respecte a les normes de distància. Segons els assistents, la distància de seguretat només es guardava a “les llotges més cares”. El Teatre Reial defensava que es complien les normes vigents i atribueix les queixes a un grup minoritari de persones.

2

Cues a la Pica d’Estats

El pont de l’11 de setembre hi havia cues (i molt poca distància de seguretat) a la Pica d’Estats per fer-se una autofoto.

3

Els repartidors d’Amazon competeixen per rebre la comanda

Els centres de repartiment d’Amazon han vist créixer mòbils als arbres de davant, perquè els repartidors els pengen esperant que el senyal d’una nova comanda els arribi abans.

4

Butaques buides a la Mercè 2020

Malgrat que la totalitat dels espectacles de la Mercè de música, el 95 % del de MAC Festival i el 75 % de tradicional, van exhaurir les entrades gratuïtes abans del 24 de setembre, l’ocupació final va ser només del 65 %, deixant imatges amb moltes cadires buides.

5

Viure el cinema des de casa en realitat virtual

CineVR reprodueix la pel·lícula i l’entorn de cinema en realitat virtual.

6

‘Hamilton’, el musical

‘Hamilton’ és un musical de Broadway que explica la independència dels EUA en forma de rap. Ja era un referent a Broadway, però amb la pandèmia s’ha fet absolutament universal. La conversa que tenen amb els actors ha tingut molt d’impacte en el moviment Black Lives Matter i està penjada en una plataforma de contingut “premium” i de pagament com Disney+.

7

Covid Art Museum

El perfil @CovidArtMuseum a Instagram recull les creacions d’artistes de tot el món al voltant del coronavirus. Més de 611 obres d’artistes, dissenyadors i dibuixants de tot el món amb les tècniques més diverses. Una iniciativa dels creatius de Barcelona: Irene Llorca, Emma Calvo i José Guerrero que en fan també la curació de les obres que els arriben.

8

@tussenkunstenquarantaine

Al compte d’Instagram @tussenkunstenquarantaine s’hi recullen les creacions artístiques fetes en confinament: art fet a casa a partir d’obres d’art pictòriques. Els usuaris de la popular xarxa escullen un quadre que refan a casa amb ells com a protagonistes i amb els objectes que tenen per casa com a atrezzo. Frida Kahlo, Juan Gris, Van Gogh, Keith Haring, Piccasso… tots en versió original i en versió confinament. El compte té vora 240 mil seguidors.

9

Reconstrucció facial dels emperadors romans

L’artista Daniel Voshart ha recreat les cares dels emperadors romans a partir de les seves representacions escultòriques. El projecte Roman Emperor Project conté una col·lecció d’imatges fotorealistes de 54 emperadors generades amb la xarxa neuronal Artbreeder i Photoshop. Vigileu amb entrar al món de l’Artbreeder que us hi podeu quedar enganxats.

10

La cara de Jesucrist

El mateix procés ha seguit el fotògraf neerlandès Bas Uterwijk. Amb l’ajut també de la xarxa neuronal Artbreed i a partir de pintures, retrats i escultures de diferents personatges històrics n’ha reconstruït la seva fesomia original. La reina Isabel I d’Anglaterra, Napoleó, el David de Miquel Àngel, Rembrandt, Washington, Jesús de Natzaret o l’estàtua de la llibertat recreats com si s’haguessin fet un “selfie”. I sí, Jesús té més cara de palestí que d’europeu.

11

El president de la Xina, Refaced

L’usuari Hong Kong Hermit de Twitter ha utilitzar l’aplicació Reface per fer “deep fakes” amb la cara de Xi Jinping, president actual de la República Popular de la Xina.

12

Les mansions de ses satàniques majestats

Durant el confinament, també vam viatjar a la casa dels famosos, ens vam empatxar de veure vídeos a pantalla partida de gent cantant. Alguns de molt pesats, ens estalviarem noms. Vaig haver de mirar el vídeo que els Rolling Stones van ver durant el confinament unes quantes vegades perquè només em fixava en les mansions i no en la música. ‘You can’t always get what you want’, (‘No es pot aconseguir sempre allò que es vol’) però si tens els diners de ses satàniques majestats, passa més bé.

13

Les apps de rastreig: funcionen?

A l’estat tenim el Radar Covid que es va provar amb èxit a la Gomera al juny i juliol. Funciona sobre el sistema de seguiment d’Apple i Google que teniu disponible al vostre mòbil. El mòbil genera una clau aleatòria diària (totalment anònima, no ens identifica), la intercanvia amb mòbils que estan a un radi de dos metres més de 10 minuts. Tots aquests “contactes” (codis d’altri) es queden al mòbil. La persona positiva introdueix el codi del test a l’app (per evitar el frau). L’app demana permís per enviar els contactes al servidor. Cada dia l’app baixa els codis que els positius han enviat al servidor. Si coincideix amb algun contacte del teu mòbil t’avisa. A Catalunya l’hauríem de tenir disponible aquest setembre, però encara no hi ha data. S’han d’integrar amb els sistemes de salut de cada territori per poder introduir el codi.