Salut investigarà
si la missa que s’ha celebrat aquest dissabte a la Sagrada Família ha complert totes les mesures de seguretat contra la covid-19. Segons els organitzadors, la cerimònia de beatificació del jove Joan Roig i Diggle, afusellat als 19 anys per milicians anarquistes, complia amb totes les mesures fixades pel Procicat per evitar la propagació del coronavirus: distància mínima d’1,5 metres, mascareta obligatòria i reducció a un terç de l’aforament al temple de la basílica. De fet, tot i que l’acte estava programat per acollir 800 persones, finalment n’ha aplegat un total de 558. Però ara, des del Departament de Salut, recorden que aquests tipus d’esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic “del tot injustificable donada la situació actual” i, per tant, afirmen que s’estan plantejant reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar.
Segons ha informat el Departament de Salut, l’expedient, que podria acabar amb sancions, s’obre per la gran mobilitat que ha implicat l’acte religiós. Ara bé, des del Departament recorden que l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol només permet reduir aforaments i no tancar espais religiosos, ja que preval la llibertat de culte, que és un dret fonamental reconegut per la Constitució.
Crítiques del sector de la cultura
En un context en què els teatres i les sales de concerts no poden obrir, ni amb mesures de restricció d’aforament, professionals del món del teatre i la música han criticat durament la permissivitat del govern català. La discogràfica Bankrobber, per exemple, ha demanat amb ironia a les xarxes socials quines eren les condicions per llogar el temple i fer-hi un concert. Partits com la CUP o Catalunya en Comú també han demanat explicacions al Procicat.
Aragonès i Vergés, molestos amb la beatificació
El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, també s’ha mostrat molest amb la cerimònia. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que es va emprenyar quan va veure les imatges de la missa d’aquest dissabte. Aragonès ha explicat que la beatificació no tenia l’autorització expressa del Procicat perquè aquest òrgan no autoritza cap acte, sinó que dona directrius genèriques. En aquest cas, per tant, es va seguir la mesura que fixa una reducció de l’aforament al 30 %. Ara bé, el vicepresident ha dit que una cosa és una església de barri i una altra cosa que es congreguin centenars de persones: “Quan és una església tan gran que pot mobilitzar tanta gent, això ho haurem de revisar”.
Aragonès ha defensat que la missa d’aquest dissabte a la Sagrada Família no era essencial i ha recordat que Salut Pública ha obert un expedient per aclarir-ho i que des d’aquest departament estan en contacte amb l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que va presidir la cerimònia. “Jo puc dir que m’he enfadat, però no puc dir que poso una multa, perquè hi ha un procediment que s’ha de seguir”.
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés també ha qualificat les imatges d’injustificables i ha assegurat que des del departament faran els aclariments necessaris perquè no es torni a repetir una situació similar. “El dret a culte no pot passar per sobre del sentit comú i de la protecció de salut”.
Imatges injustificables. Obrirem expedient i farem els aclariments necessaris perquè no es tornin a repetir. L’Estat d’alarma del govern espanyol no ens permet suspendre actes religiosos, però el dret a culte no pot passar per sobre del sentit comú i de la protecció de la salut https://t.co/xZWyDdJY7B
— Alba Vergés Bosch 🎗 (@albaverges) November 7, 2020
Un acte amb més de mig miler de persones
L’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha presidit la cerimònia que ha coincidit amb el 10è aniversari de la consagració de la basílica. Joan Roig i Diggle va néixer a Barcelona el 1917 en una família catalanoanglesa. Va ser un jove laic, que va dedicar bona part de la seva vida a l’església i que va morir als 19 anys afusellat per milicians anarquistes a principis de la Guerra Civil, el 12 de setembre del 1936. A la cerimònia hi han assistit els familiars del beat, autoritats i membres de l’Associació d’Amics de Joan Roig, que ara fa uns 30 anys va començar a promoure la causa. L’acte també s’ha pogut seguir a través de la televisió.
10 anys de culte a la Sagrada Família
L’acte litúrgic s’ha realitzat en el marc del Pla Pastoral Sortim, que enguany està dedicat als joves i ha coincidit amb el desè aniversari de la dedicació de la basílica de la Sagrada Família pel culte. L’arquebisbe Omella ha relatat els orígens de Joan Roig i ha destacat que la fe del beat “el va fer sensible davant les injustícies del seu temps”. “El nostre jove màrtir va saber reconèixer l’existència d’un anhel de justícia social en el si de la societat. Joan, conscient d’aquesta situació, similar a la que actualment ens toca viure, volia transformar la societat, però no des de la violència, sinó des de l’Evangeli”, ha apuntat Omella en la seva homilia.