Després de 15 mesos d’obres, el centre d’acollida per a persones sense sostre de la Zona Franca estrena noves instal·lacions. S’hi ha construït un nou edifici annex, amb espais més amples, que permetran que els usuaris guanyin privacitat. Aquest centre, que funciona tot l’any durant 24 hores, té capacitat per atendre 100 persones. Tots els usuaris són homes de més de 18 anys amb problemàtiques socials i de salut i amb voluntat d’iniciar un pla de millora.

Habitacions de com a màxim 4 persones

La remodelació del centre ha comportat un canvi de model del servei. S’ha passat d’un edifici de 1.000 metres quadrats (una planta baixa on s’allotjaven un centenar de persones) a un de més de 2.700. Ara bé, la capacitat de l’espai continuarà sent d’un centenar de persones, que guanyaran privacitat i comoditat. Les habitacions, fins ara comunitàries i amb lliteres seran de, com a màxim, quatre persones. Això permetrà a l’equip professional del centre treballar de manera més individualitzada amb els usuaris i fomentar-ne l’autonomia.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez ha afirmat que malgrat “podríem haver optat per ampliar places”, la decisió ha estat “donar una millor atenció”.

La reforma dels espais comunitaris

Ara el proper pas és iniciar la reforma integral dels espais comunitaris i exteriors, que també ofereixen serveis d’acolliment diürn. Hi haurà un nou servei d’higiene i dutxes amb capacitat per a 70 persones, un menjador per a 100 usuaris (a banda dels qui s’allotgen i dormen a l’espai) i un hort comunitari. La previsió és que aquestes obres estiguin enllestides l’abril del 2023. Tot el projecte ha suposat una inversió de més de 7 milions d’euros.

Aquest centre, que va començar a funcionar l’any 2006 permet que els usuaris amb animal de companyia puguin fer-lo servir. Està gestionat per l’empresa Suara Serveis. Hi treballen 55 professionals i té un pressupost anual de més de dos milions d’euros.