Nous de cada 10 persones que tenen celiaquia a Catalunya no estan diagnosticades. Aquest era el cas de l'Anabel. ANABEL RUIZ, celíaca "Farà tres anys i mig que em van donar el diagnòstic i a arrel d'això em vaig associar amb l'Esmac i em van explicar en que consistia una dieta sense gluten". La celiaquia no necessita medicació, sinó uns hàbits alimentaris molt curosos i estrictes. La pregunta és si una dieta sense gluten presenta alguna carència nutricional. ANABEL RUIZ, celíaca "No, simplement el glúten és una proteïna que té el blat que no es digereix, vull dir que no és nutricionalment imprescindible" / "El tema restaurants també està bastant limitat, aquí a Barcelona sí que es veritat que tenim oferta i s'està ampliant aquesta oferta, però encara falta bastant." Aquest és el cas del restaurant Tra.bal, el primer restaurant de la ciutat que va oferir una carta específica per a celíacs, ara ja fa uns 16 anys. PEDRO PÉREZ, restaurant Tra.bal "Nosotros tenemos la carta que tenemos señalado con el símbolo de celíaco lo que pueden elegir. Prácticamente todo lo que tenemos en la carta se puede elegir". PABLO SÀRRIES, celíac "Realment no n'hi ha tants on puguem anar a dinar els celíacs. Aquí al centre de Barcelona és relativament senzill però al cap de setmana és molt complicat". A més de restaurants, l'Associació de Celíacs de Catalunya també demana que s'ofereixin menús especials a totes les universitats i hospitals.

Ser celíac també suposa un cost econòmic: els productes sense gluten costen entre dues i quatre vegades més. És per això que una família celíaca gasta de mitjana 1.600 euros més a l’any en el cistell d’anar a comprar. A Catalunya hi ha 75.000 famílies amb un celíac a casa.

L’Associació de Celíacs de Catalunya reivindica la necessitat d’ajudes econòmiques per pal·liar aquesta diferència, com ja passa a la majoria dels països d’Europa, i que almenys els menjadors de les universitats i els hospitals ofereixin un menú especialitzat.