MONTSE ROS, secretària general de la Federació d'Educació de CCOO "El govern de Catalunya ha de dir què fem. Nosaltres hem de dir que digui que no, que no farem el que diu el senyor Wert, que no ens convé com a país i que no convé a les persones del segle XXI fer un currículum del segle XIX." MONTSE CONEJO, FAPAC "Ja no es poden fer més retallades. Ja no sé què més ens poden fer perquè realment ens estan traient tota la pública. Ens tanquen línies, ens tanquen escoles, pugen ràtios a les concertades."

La convocatòria era a les 12 h a la plaça d’Urquinaona. La manifestació ha transcorregut sense incidents i en un ambient festiu, amb la participació sobretot de docents i d’algunes famílies. El manifest s’ha llegit al final, a la plaça de Sant Jaume.

La comunitat educativa crida el Departament d’Ensenyament a desobeir la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), que representa -segons el comunitat del MUCE- “l’atac més planificat contra la nostra concepció de l’educació des del final del franquisme”. Entre altres canvis, aquesta llei obre les portes a la gestió privada de centres públics, redueix el poder de decisió dels consells escolars dels centres, amplia les possibilitats de concerts amb centres privats, imposa determinats currículums arreu de l’estat, es carrega el model català d’immersió lingüística a l’escola i dóna més poder a les autoritats eclesiàstiques en l’ensenyament de la religió.

Tenint en compte tot això, els sindicats de docents, les associacions d’estudiants i les AMPA demanen que Catalunya desobeeixi la LOMCE i, sobretot, que la Generalitat faci marxa enrere en les retallades a l’ensenyament. Segons els darrers càlculs, durant els últims anys el pressupost en educació s’ha reduït en 1.000 euros per alumne i any. A més, els sindicats denuncien que es retallen línies en escoles de titularitat pública, mentre que es preserven les escoles concertades. També s’han reduït beques de menjador i de material per als alumnes que ho necessiten, alhora que s’han encarit les taxes a la universitat, la formació professional i les escoles oficials d’idiomes.

Com a reivindicació més concreta, el professorat torna a demanar la retirada immediata del darrer decret de plantilles, que s’entén que precaritza la situació laboral, sobretot, dels professors substituts. A més, la comunitat educativa continua reclamant que els mestres, quan agafen una baixa, siguin substituïts des del primer dia i no com ara.