A primera hora del matí molts aspirants encara aprofitaven per repassar el temari. En total, s'han inscrit per fer l'examen 6.292 persones. El 23% són dones, una xifra que creix any rere any. ANDREA CASILLAS "Em presento perquè tal com estan les coses avui dia, jo estic estudiant la carrera de dret i ser que no trobaré treball per tenir una base..." RAÚL GONZÁLEZ "És vocacional, sempre he volgut ser guàrdia urbana i aquest any he pogut presentar-me i m'he presentat estudiant sobretot el que és Barcelona i notícies, actualitat. " Les primeres proves són de cultura general i actualitat. I per evitar que pugin copiar, hi ha menys candidats per aula, més espai entre uns i altres, i els mòbils i totes les pertinences en una bossa de plàstic gran sota el seient. Des de l'any passat, ja no existeix la limitació que no permetia opositar als majors de 35 anys, una oportunitat per a qui està a l'atur. JUAN ABAD "Ahora hay poco trabajo y uno intenta hacer lo que puede para tirar adelante, es una oportunidad y hay que provar." Els qui superin aquestes proves hauran de fer l'examen de català, i passar avaluacions físiques, psicotècniques i mèdiques. Els candidats seleccionats començaran al setembre el curs de formació a l'Escola de Policia.

Aquest dissabte a 128 aules de la UPC, la UPF i les facultats de Farmàcia i Dret de la UB es duu a terme la prova cultural (formada per preguntes sobre cultura general i actualitat) i els tests d’aptitud, que formen part de la bateria de proves psicotècniques. Durant l’oposició, els aspirants hauran de superar també proves de català, d’aptitud física, psicotècniques i mèdiques.

Al Campus de la Ciutadella de la UPF s’examinen uns 2.400 aspirants, que han començat les proves a les 10 h en punt i acabaran cap a les 13 h. De moment, no s’hi ha detectat cap de les irregularitats que l’any passat van fer que, al final, aquestes proves s’haguessin de repetir reforçant-ne la vigilància i ampliant els espais d’examen perquè els aspirants no estiguessin asseguts un al costat de l’altre.

Abans de començar les proves, els aspirants han deixat no només el mòbil sinó totes les pertinences en una bossa tancada al terra. Sobre la taula només tenen un llapis, una goma, el DNI i una ampolla d’aigua. Enguany no hi ha un agent de la Guàrdia Urbana a cada aula, només un cap d’aula i entre dos i quatre auxiliars per controlar els exàmens. Abans de les 10 h, els organitzadors dels exàmens han convidat tothom a anar al lavabo, atès que entre una prova i la següent no podran sortir de l’aula.

Amb aquesta convocatòria de nous agents, la plantilla policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona superarà els 3.100 policies. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, entre el 13 de febrer i el 4 de març passat, per cobrir les 100 noves places s’han admès 6.292 persones, de les quals el 77% són homes i el 23%, dones. Es calcula que el 10% de tots aquests aspirants no s’han presentat a les proves d’avui.

Els candidats i candidates que superin totes les proves del procés de selecció començaran el proper mes de setembre el Curs de Formació Bàsica Policial a l’Escola de Policia de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Un cop superin el curs de formació, hauran de dur a terme un any de pràctiques en les diverses comissaries de la ciutat.