L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha lloat Viaplana com un “mestre de l’anomenada Generació dels 80, treballador, amant de recórrer a peu tots els racons de la ciutat i d’estimar l’arquitectura de manera discreta”.

A principis dels anys 80 Viaplana va recollir el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi FAD per la reforma de la plaça dels Països Catalans, situada just davant de l’estació de Sants. Una obra que va ser considerada com a precursora del desconstructivisme i que va fer en col·laboració amb Enric Miralles, de qui va ser el mentor.

La rehabilitació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona també li va valer força premis, entre els quals, el Ciutat de Barcelona, el Premi FAD i la III Biennal d’Arquitectura Espanyola.

Viaplana, graduat a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona l’any 1966, també es va encarregar de les obres dels Cinemes Rosselló (1980), l’Hotel Hilton de Diagonal Mar (1990), 133 habitatges a la Vila Olímpica (1992), la rambla de Mar (1995), la reforma del centre Arts Santa Mònica, la Torre Barcelona (2000), les passarel·les sobre la Gran Via de les Corts Catalanes (2002) o el peveter del Fossar de les Moreres (2002).