L’ictus és la segona causa més comuna de mort i discapacitat a tot el món. Els investigadors estan contínuament buscant causes noves que fan que es desenvolupi la malaltia.

Un estudi científic fet pel consorci de recerca internacional Megastroke , en el qual han col·laborat el Vall d’Hebron i l’IMIM (Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques), ha identificat 22 nous factors genètics de risc per a l’accident cardiovascular, també conegut com a ictus. En l’estudi, publicat a ‘Nature Genetics’ hi han participat 520.000 individus de tot el món. És l’estudi genètic més gran que s’ha publicat fins ara i els resultats obren una via per trobar tractaments i fàrmacs nous per prevenir l’aparició d’aquesta patologia.

El més important d’aquest estudi és que ha descobert altres vies metabòliques que estan implicades en el risc de desenvolupar un ictus.  Això obre el camp d’estudi d’aquesta malaltia i acosta els científics a poder detectar-la millor.

Els resultats també mostren que hi ha influències genètiques compartides amb múltiples afeccions vasculars relacionades amb l’ictus com la pressió arterial, la malaltia arterial coronària  o la trombosi venosa.

Els participants provenen de 29 estudis diferents i els investigadors són experts en genètica d’accidents cerebrovasculars de tot el món.