Aquest dilluns, Dia Mundial del Glaucoma, comença una setmana per abordar la malaltiaFins divendres s’engega una campanya, que se celebra cada any, per explicar com detectar el glaucoma als ciutadans, especialment als grups de risc: les persones que tenen una pressió intraocular elevada, aquells que tenen casos de glaucoma a la família i  les persones que tenen miopia d’altra graduació, a partir de les sis diòptries.

Al llarg de cinc dies farmàcies , òptiques informaran sobre la malaltia, i en alguns centres oftalmològics de la ciutat, com l’IMO i la Fundació Barraquer es faran revisions gratuïtes, aquest últim centre ha organitzat també les proves en alguns mercats de la ciutat que ofereixen la possibilitat de revisar la vista per detectar-ne possibles casos. Els mercats on es poden fer aquestes proves són: Barceloneta (13 de març), Hostafrancs (14 de març), Carmel (15 de març), Clot (16 de març), Concepció (17 de març).

Què és el glaucoma?

El glaucoma és la segona causa de ceguesa als països occidentals. Es calcula que 4,5 milions de persones estan cegues com a conseqüència d’aquesta malaltia ocular i que aquest nombre s’elevarà a 11,2 milions l’any 2020. A Catalunya hi ha 166.000 persones afectades, 83.000 de les quals no saben que tenen la malaltia. 4.200 catalans diagnosticats podrien tenir ceguesa total, tot i seguir els tractaments mèdics indicats pels professionals.

El glaucoma es caracteritza per un dany progressiu del nervi òptic, que en la majoria dels casos està causat per l’augment de la pressió intraocular. El símptoma principal és la pèrdua de visió, especialment de la visió perifèrica, tot i que quan la patologia s’inicia no en produeix cap. El dany del glaucoma és irreversible, però hi ha diversos tractaments que eviten que s’agreugi.

La importància de les revisions

Els professionals mèdics destaquen que el glaucoma és una malaltia silenciosa que no dóna símptomes evidents. I de fet, quan ja hi ha pèrdua de visió, vol dir que ja ha danyat el nervi òptic. Malgrat això, amb tractament es pot mantenir a ratlla i frenar-ne els efectes. Per això, els oftalmòlegs destaquen la importància de la detecció precoç i recomanen fer-se revisions per medir la pressió intraocular.

-abans dels 40 anys, cada dos, tres o quatre anys.

-a partir dels 40 anys una revisió anual.

-després dels 65 anys, cada sis mesos (fins a un màxim de 12)

Una malaltia poc coneguda

Els experts consideren que encara hi ha molts dubtes al voltant d’aquesta malaltia i insisteixen que el dany en el nervi òptic és el determinant de la malaltia i no la hipertensió ocular, principal factor de risc conegut i cap al qual apunten la majoria de tractaments. Dimecres, 15 de març, a l’Auditori de l’IMO es farà una sessió informativa amb experts sobre la malaltia i el seu tractament.