balena morta a Montgat

Els primers albiraments que s’han fet del mamífer han estat aquest dilluns al matí a les platges de Badalona, segons han explicat alguns usuaris a través de Twitter. La balena s’ha anat movent a causa dels corrents marins i ha quedat atrapada a la platja de Montgat Nord, just a l’altura de l’estació de tren de Montsolís. Al llarg del dia, les onades l’han anat desplaçant en direcció al Masnou.

Tenint en compte les dimensions de l’animal i la zona en què ha quedat atrapat, els tècnics han estudiat com treure l’animal de l’aigua. A primera hora de la tarda han descartat que se la pogués treure per terra, ja que es trobava a la zona de l’espigó, on no hi ha platja i, per tant, no es pot accedir amb una grua. També han desestimat aixecar-la per damunt de les vies del tren pels riscos que podia comportar.

Un cop rebutjades aquestes opcions, l’única opció és treure la balena per mar, remolcant-la amb un vaixell fins al port de Barcelona. Es tracta de la instal·lació portuària més propera amb capacitat per rebre un animal d’aquestes dimensions. Des de l’Ajuntament de Montgat asseguren que portar el rorqual al port del Masnou no seria viable.

Segons l’Ajuntament de Montgat, endur-se l’animal s’està allargant més del previst perquè no hi ha protocols per a aquests casos i cada municipi se n’ha de fer responsable. Tot i això, com que l’animal encara es troba a l’aigua, reclamen a Salvament Marítim i, per tant, al Ministeri de Foment, que el tregui del punt on es troba. Des de que s’ha conegut la notícia han estat molts els ciutadans que s’han acostat a la platja per veure l’animal.

L’animal serà portat a un abocador

 

Una de les tasques dels científics del CReSa, Centre de Recerca en Sanitat Animal, de la UAB, era saber si l’animal feia poc que havia mort. En cas que hagués estat així, s’haurien pogut agafar mostres de la balena per fer la necròpsia i determinar-ne les causes, que poden ser diverses: per malaltia, que el mamífer s’hagués separat del grup, per causes neurològiques, o bé a causa d’un fort temporal, entre altres hipòtesis. Finalment, però, s’ha confirmat que el cetaci està en avançat estat de descomposició i no se li pot realitzar la necròpsia.

A través de l’observació, el president de l’associació dedicada als cetacis EDMaktub, Eduard Degollada, creu que el rorcual no ha mort per desnutrició i aparentment tampoc presenta signes de cap malaltia. En aquesta mateixa línia apunten fonts de l’Ajuntament de Montgat que, després que s’ha examinat l’animal, apunten a la possibilitat que xoqués amb algun vaixell a alta mar i que hagi arribat a la deriva fins la platja. Tot i que en un primer moment semblava que s’incineraria, tot apunta que el portaran a un abocador.

La presència de balenes a la costa catalana, habitual

Durant la primavera és molt habitual veure cetacis a les nostres costes perquè s’alimenten al litoral català, entre Tarragona i la Costa Brava. L’any passat se’n val albirar 280 exemplars. L’associació EdMaktub, que estudia aquesta espècie, explica que la temporada aquest 2018 tot just ha començat, però que ja ha rebut avisos de diversos pescadors que n’han trobat. Des del mes de febrer se n’han vist, per exemple, a Tarragona i a Mataró.

Dels costums d’aquests animals, però, encara se’n sap molt poc. El president d’EdMaktub, Eduard Degolla, explica que tendeixen a venir a menjar sobretot “al límit de la plataforma”, on el mar es fa més profund, i remarca que a les zones on aquesta línia és més a prop, com pot ser el Garraf, o on hi ha canyons submarins, com a Blanes o a Palamós, “les balenes poden apropar-se bastant més a costa”.