La fiscalia no decidirà si demana que es reactivin les euroordres de detenció contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín, Meritxell Serret i Anna Gabriel fins que el Tribunal Suprem dicti l’escrit de processament de la causa. Això vol dir que estudiarà si sol·licita les detencions dels investigats que estan fora de l’Estat quan el jutge Pablo Llarena tanqui la instrucció.

La primera en dictar les euroordres de detenció va ser la magistrada Carmen Lamela quan Puigdemont i la resta de consellers van marxar a Brussel·les (Bèlgica) i no van anar a declarar. Ara bé, quan la causa va passar a mans del Suprem, el jutge Pablo Llarena va retirar les euroordres per evitar que fossin lliurats a la justícia espanyola acusats de menys delictes que la resta d’investigats.

La fiscalia va demanar reactivar la euroordre de detenció quan el president destituït, Carles Puigdemont, va anar fins a Dinamarca a fer una conferència. El jutge Llarena però ho va desestimar al·legant que Puigdemont amb aquest viatge buscava “provocar” la detenció.

La darrera en marxar de l’Estat i no presentar-se a la citació judicial de Llarena va ser l’exdiputat de la CUP Anna Gabriel que està a Ginebra (Suïssa). A hores d’ara, ni la fiscalia, ni cap de les parts ni tan sol el mateix instrucció n’han demanat la detenció.