El Jutjat d’Instrucció 29 de Barcelona ha arxivat la causa per un suposat delicte d’injúries greus contra la regidora de la CUP Capgirem Barcelona Maria Rovira. Tres sindicats policials la van denunciar per haver acusat els Mossos d’Esquadra d'”executar extrajudicialment” els autors dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona. El jutge considera que no hi ha delicte perquè les declaracions s’emmarquen dins “l’exercici de la llibertat d’expressió” com a regidora. Rovira celebra l’arxivament però remarca que continuaran dient “allò que creguem” com la necessitat de qüestionar el model policial.

Els fets es remunten en el ple extraordinari del 8 de setembre del 2017 en què es va aprovar concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per l’actuació policial durant els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. En la sessió, la regidora cupaire s’hi va oposar al·legant que els cossos de seguretat tenen una funció socialment repressiva. En aquest sentit, va acusar els Mossos d'”executar extrajudicialment sis persones” i va referir-se a la Guàrdia Urbana com el “braç executor del racisme institucional”.

Després d’aquestes declaracions, tres sindicats policials -el SPC, dels Mossos i el SAPOL, i el CSI-F, de la Urbana- van denunciar-la per un presumpte delicte d’injúries greus contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat i Rovira va ratificar les acusacions en la declaració com a investigada. Finalment, però, el jutge ha decidit arxivar la causa perquè considera que la regidora estava en “l’exercici de la llibertat d’expressió”. Creu que l’oposició de la CUP d’atorgar les medalles a la Guàrdia Urbana i als Mossos d’Esquadra “exclou la concurrència d’una clara intenció d’injuriar uns cossos i forces de seguretat”. A banda d’aquesta interlocutòria, el jutge també va rebutjar que els tres sindicats policials exercissin d’acusació particular en la causa, ja que no considera “perjudicats del delicte entitats o persones jurídiques que tutelen interessos difosos o generals”.

El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha dit que no accepta l’arxivament i que hi recorreran.