El govern de la Generalitat ha aprovat un pla per lluitar contra el sensellarisme que es desenvoluparà en els propers quatre anys. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat que s’hi destinaran 97,4 milions d’euros fins al 2025 i que es treballarà de forma conjunta amb els ajuntaments. Una de les primeres qüestions que es tractaran serà la situació del barraquisme a l’àmbit metropolità del riu Besòs. Concretament, es començarà a analitzar la situació de la zona de Montcada i Reixac, on el mes de gener va morir una parella que vivia en un assentament.

La consellera Cervera ha explicat que ara el principal objectiu és establir un sistema de recollida de dades que permeti fer una fotografia real. Segons les darreres dades, a Catalunya hi ha 5.777 persones sense sostre i prop de 25.000 viuen en habitatges insegurs. A més, gairebé 56.000 no viuen en espais dignes.

Anar més enllà dels dispositius d’emergència

Un dels objectius del pla és abordar el sensellarisme de “forma integral” i no només en aquells casos que requereixin actuacions d’emergència. Per això es vol incrementar el parc d’habitatge protegit, augmentar els recursos i potenciar el model “housing first”, que posa la prioritat de la llar abans d’iniciar la intervenció social amb les persones vulnerables. El pla també vol lluitar contra l’estigmatització de les persones sense llar. Bona part dels recursos que es destinaran a finançar el pla provenen de fons europeus.

Un miler de persones al carrer a Barcelona

A Barcelona, més d’un miler de persones dormen al carrer, segons el darrer recompte de persones sense llar que va fer Arrels Fundació el 2021. L’entitat va localitzar 1.064 persones al ras, una xifra lleugerament inferior a la del 2020, quan es van localitzar més de 1.200 persones al carrer en ple confinament estricte. L’entitat, però, assegura que la xifra del recompte més recent és “de mínims” i especula que el nombre de persones que dormen al carrer és superior.