Les casetes d’Encarnació es convertiran en habitatge públic i també acolliran un equipament. Segons l’Ajuntament, el projecte preveu mantenir la fisonomia dels edificis i conservar-ne igualment l’alzina centenària i el jardí. En concret, segons ha informat el consistori, s’hi faran entre 15 i 17 pisos protegits destinats a col·lectius vulnerables, com gent gran o joves.

D’aquesta manera, l’Ajuntament vol reforçar el nombre d’habitatges públics disponibles a la Vila de Gràcia, un dels barris de la ciutat amb més dèficit d’aquest tipus de pisos i molt afectat per la gentrificació. En canvi, l’escola bressol municipal que s’hi havia previst inicialment s’ubicarà al número 61 del mateix carrer de l’Encaranació, que permetrà que el centre tingui “més espai i més grups”. Es tracta del solar on ara hi ha provisionalment l’Escola Teixidores, pendent de l’edifici definitiu.

Projecte participatiu amb els veïns

El projecte inicialment previst té una planta baixa i tres pisos d’altura, cosa que significarà l‘aixecament de dos pisos nous. Tot i això, l’Ajuntament vol elaborar les bases del concurs de projectes arquitectònics conjuntament amb el veïnat i també ha anunciat que inclourà representants dels qui viuen a la zona al jurat que haurà de decidir la proposta guanyadora.

La participació veïnal, però, anirà més enllà. També es preveu un procés participatiu per decidir quin tipus d’equipament ha d’ocupar la planta baixa dels edificis i es vol que siguin els mateixos veïns els qui gestionin la zona del jardí. 

Dubtes per l’impacte de les obres

La plataforma Salavem l’Alzina, molt implicada en la preservació de les casetes, lamenta en un comunicat que no hi hagi més espai per a ús del veïns. També té dubtes per l’impacte estètic que pot tenir l’aixecament dels dos pisos nous, tot i que des de l’Ajuntment, el conseller d’urbanisme de la Vila de Gràcia, Jordi Farriol, explica que es farà amb un sistema poc invasiu. La intenció és que les dues plantes noves no estiguin a l’altura de la façana, sinó més retirades perquè des del carrer no es vegin tant.

 

L’alarma per l’enderrocament de les casetes d’Encarnació va saltar el novembre del 2018, quan en van començar les obres i els veïns van mobilitzar-se per evitar-ho. L’Ajuntament va paralitzar els treballs mentre negociava amb la propietat i, finalment, van acordar expropiar-les per 7,4 milions d’euros.