Salut adverteix que en 15 dies no es doblegarà la corba de contagis de coronavirus. Hi han coincidint tant la consellera, Alba Vergés, com el secretari general del departament, Josep Maria Argimon, l’endemà que la Generalitat hagi anunciat més mesures per intentar frenar la pandèmia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vergés ha afirmat que “és claríssim” que la corba es mantindrà alta, tot i que confia que les restriccions serveixin per aturar el creixement de contagis. En aquesta mateixa línia, Argimon s’ha mostrat confiat a RAC1 que seran útils per “intentar portar la taxa de contagi una mica més cap a l’1“.

El secretari general de Salut ha situat el ritme de creixement de la pandèmia a nivells semblants als de començaments de març i per això creu que calia adoptar mesures contundents. En aquest sentit, ha afirmat que “no ens hem passat de frenada”, tot i que “sabem perfectament que deixem molta gent temporalment sense feina” i que, per tant, “és una decisió difícil”. Per Argimon, però, esperar-se dues o tres setmanes per fer restriccions hauria comportat mesures “molt més dures” i que haurien de durar “més temps”.

Possible pròrroga de les restriccions

Si la situació no millora, la consellera Vergés ha obert la porta a prorrogar les mesures durant més temps i, en la mateixa línia, Argimon creu que mantenir-les durant 15 dies seria “la millor de les hipòtesis”. Segons les dades de Salut, en dues setmanes s’han pràcticament doblat el nombre de casos de covid-19 diagnosticats, de 7.000 a la setmana a 13.000 en només 15 dies. Amb aquestes dades a la mà, Argimon ha reconegut que “les prediccions que teníem no eren de créixer tant”.

Els tests d’antígens, divendres

Argimon també ha anunciat que els tests d’antígens es començaran a distribuir als centres sanitaris, especialment a l’atenció primària i a les urgències dels hospitals, a partir d’aquest divendres. Tot i això, el secretari general de Salut ha afirmat que les PCR seguiran sent la mostra de referència estàndard.

Els tests d’antígens són especialment efectius en persones que tenen símptomes de la malaltia, i en concret durant els primers cinc dies. De moment, es fan amb mostres nasofaríngiques, però, segons ha explicat Argimon, s’està avaluant la possibiltat de fer-los mitjançant un frotis nasal en les properes setmanes. Els resultats s’obtenen en només 15 minuts. 

Argimon, a més, també s’ha mostrat partidari de d’incrementar els cribratges a les escoles, d’implementar la tècnica del “pooling” i de fer tests sistemàtics i periòdics als treballadors de residències. 

Segona onada amb escoles obertes

Segons Vergés, en aquesta segona onada les escoles no tancaran si no s’arriba a una situació de capacitat assistencial sobrepassada i amb el virus corrent a molta velocitat. De moment, la franja d’edat amb més contagis és entre els 20 i els 30 anys. És una franja a què la consellera ha reconegut que tenen dificultats per arribar, perquè “es tracta d’un grup molt heterogeni”.