Els Mossos d’Esquadra han assegurat que han fallat els protocols de seguretat a l’estació de Sants aquest dimecres al matí, quan una amenaça de bomba ha paralitzat la mobilitat dels trens de l’AVE. Segons el cos de policia, un agent de l’empresa de seguretat privada que vetlla pel control de maletes ha detectat un objecte sospitós en una maleta i no ha aturat la propietària, que ha pogut passar i embarcar sense problema al vagó i posteriorment ha marxat cap a Madrid.

No ha estat fins a mitja hora més tard, aproximadament, quan Adif n’ha alertat els Mossos i fins allà s’han desplaçat agents de TEDAX, de la unitat canina i d’ordre públic. Al cap d’una estona, han comprovat que la passatgera sospitosa ja estava dalt d’un tren camí de Madrid, moment en què s’han posat en contacte amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

Joan Carles Molinero, cap de la Divisió General dels Mossos, ha parlat de “possible negligència, errada humana o incumpliment dels protocols” per part de l’empresa de seguretat privada (Prosegur) i d’Adif per haver trigat mitja hora a avisar-los i perquè no han aturat la passatgera en el moment en què passava la maleta per l’escànner. Per aquest motiu han convocat una reunió d’urgència amb Adif i Renfe per aclarir què ha fallat. A partir d’aquí elaboraran un informe. També Adif ha informat que obrirà una investigació interna.

La falsa amenaça de bomba ha provocat que aquest dimecres al matí s’hagi tallat la circulació de totes les vies durant una hora i es desallotgessin els trens de les vies 3 i 4 de l’AVE. Els agents dels TEDAX dels Mossos, especialitzats a desactivar artefactes explosius, han fet comprovacions durant dues hores. Finalment, la Policia Nacional ha localitzat una passatgera sospitosa a l’estació d’Atocha, a Madrid, i després d’escorcollar-la han confirmat que es tractava d’una sivella en forma de granada.