Des que va esclatar el març de l’any passat, la pandèmia del coronavirus ens ha deixat l’empremta d’una crisi social i econòmica que encara és lluny de resoldre’s. Càritas Diocesana de Barcelona preveu que la precarietat a la ciutat i a Catalunya s’allargarà almenys fins al 2024. “La situació no estarà a nivells del 2019 fins d’aquí a dos o tres anys”, alerta Anna Roig, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals de Càritas.
La diòcesi ha presentat aquest dijous la memòria del 2020, que recull l’activitat de l’organització i l’estat de les famílies acompanyades. Una de les evidències que destapa el document és que la covid-19 ha esquinçat el mercat laboral: el 85 % d’atesos estava a l’atur i un 12 % treballava en condicions precàries. I ara l’escenari no és esperançador: “Qui accedeix a una feina ho fa amb salaris baixos i a temps parcial“, critica Roig.
“Ni tan sols vaig demanar l’atur… i van venir els problemes”
Un exemple de com el mercat laboral castiga bona part de la població és el cas del Santiago Raúl Obiedo: no s’imaginava pas que la vida li posaria tants obstacles al davant. Va venir de Cuba el 2018 i sempre havia tingut una feina o altra a Barcelona. L’última, en un ferreteria, però el contracte va expirar el febrer del 2020: 30 dies abans de l’inici de la pandèmia. “Ni tan sols vaig demanar la quitança o l’atur“, relata.
Confiava a trobar altres ofertes però, de cop, tot es va aturar. “Vaig dir: ‘No, jo no vull ajudes‘. I just un mes després es decreta l’estat d’alarma… i van començar els problemes”. El Santiago va canviar-se de pis al Bon Pastor perquè l’anterior no el podia pagar i, tot i així, va deixar-se els estalvis en les despeses d’habitatge i alimentació. Finalment, va demanar ajut a Càritas i ara, almenys, treballa algunes hores a la setmana.
5.500 persones, al límit de quedar-se al carrer
La memòria del 2020 de Càritas Barcelona també recull que l’any passat l’entitat va atendre 16.249 llars, on viuen 35.229 persones, un 8 % que el 2019. A més, gairebé la meitat dels usuaris –el 47 %– són nous, és a dir, no havien rebut mai abans un cop de mà de la diòcesi. Els ajuts econòmics per a aliments es van triplicar i s’han doblat les ajudes per a l’habitatge, sobretot en casos de relloguer.
Segons el document, gràcies als recursos de Càritas s’ha evitat que gairebé 5.500 persones es quedessin al carrer, i revela que l’any passat el 57 % de beneficiaris van ser dones i un 20 %, joves. L’entitat també destaca que el 2020 el 64 % de famílies usuàries no disposaven d’un habitatge digne i, en concret, fins al 39 % vivien en una habitació rellogada. De fet, el director de Càritas, Salvador Busquets, posa èmfasi en el “drama” que suposa per als infants haver de viure en habitacions rellogades, on “no es donen les millors condicions perquè es desenvolupin com a persones”.