La Fundació Setba mostra fins al 18 de març una obra d’art dissenyada per joves privats de llibertat del centre de justícia juvenil Can Llupià. L’objectiu de la iniciativa, que han dut a terme el Departament de Justícia i la Fundació Autònoma Solidària, és reivindicar l’art com a mètode de reinserció social per als joves interns.

L’Adrian i l’Anuar són dos dels nois que hi van participar i ho recorden com una molt bona experiència. “En aquells moments, jo tenia molts problemes, estava nerviós. Altres activitats passava de fer-les i en aquesta venia amb actitud”, explica un d’ells. Afegeixen que és una activitat que abans no havien fet i que els va ajudar a tenir paciència i, sobretot, a relaxar-se.

L’objectiu de la iniciativa és reivindicar l’art com a mètode per ajudar els joves privats de llibertat a reinserir-se a la societat. Com explica la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Pilar Heras, es pretén “que el nano s’adoni o la nana s’adoni que realment té capacitats, que realment té habilitats, que realment s’autodescobreixi” per rehabilitar-se.

El projecte l’han dut a terme al costat de l’artista Andrea Noferini, que els va proposar una obra basada en l’art brut, és a dir, de crear a partir de l’instint, sense cotilles. El resultat final ha estat un collage de grans dimensions que es pot visitar fins al 18 de març a la Fundació Setba.