Les persones que estan cuidant o han de cuidar d’una persona ja disposen d’un nou centre municipal. Barcelona Cuida, que ha obert aquest dimecres, ofereix assessorament i orientació als usuaris. També els redirigirà a serveis de cures ja existents per cobrir les seves necessitats.

El treball de cures té un impacte negatiu en la salut física i mental de les persones cuidadores. A això cal sumar-hi el poc temps lliure que tenen, i que part d’aquest temps el destinen a buscar informació sobre els recursos que hi ha a la ciutat en l’àmbit de la cura. Per exemple, suport emocional individualitzat, informació sobre ocupació i formació o assessorament jurídic. Ara, ho tindran tot centralitzat al Barcelona Cuida, ubicat al número 22 de l’avinguda del Marquès de l’Argentera, a tocar de l’estació de França.

Barcelona Cuida

A més, les cuidadores també podran trobar solucions a través d’un dels 800 recursos que sistematitza el nou centre. Per exemple, si una persona necessita un llit articulat i ni la persona afectada ni la cuidadora poden pagar-lo, el centre redirigirà el cas a una entitat de la ciutat que pugui oferir aquest llit a la família.

A qui va dirigit el centre?

El públic potencial del Barcelona Cuida són les persones que estan cuidant o han de cuidar d’un familiar. A la ciutat, la majoria del temps dedicat al treball de cures recau en les famílies, principalment en les dones, i de manera no remunerada. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat que una de cada quatre barcelonins assumeix la cura d’algun familiar actualment.

“Aconseguim una millor distribució de la cura, una millor socialització, perquè no caigui el pes en les famílies, com majoritàriament està passant actualment”

Cuidadora

Però el centre també està destinat a les cuidadores professionals, a treballadors de Serveis Socials, a entitats i a persones que volen planificar les seves cures.

Atenció presencial, telefònica i via internet

L’espai Barcelona Cuida, al número 22 de l’avinguda del Marquès de l’Argentera, té aquests horaris:

  • De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h i de 15 a 18.30 h
  • Primer cap de setmana de cada mes: dissabte, de 16 a 19.30 h, i diumenge, de 10 a 13.30 h

El nou centre destinat a les persones cuidadores també fa atencions telefòniques de forma ininterrompuda entre les 8.15 i les 19 h. Els usuaris que ho desitgin també poden fer consultes a través d’internet.

Barcelona Cuida

Nova ubicació l’any 2020

El centre té un pressupost anual de 450.000 euros. El servei ha obert amb nou treballadors, però la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha avançat que la plantilla pot augmentar i que el centre pot ampliar-se segons com sigui la seva evolució. De fet, l’any 2020 el Barcelona Cuida es traslladarà definitivament a les dependències de l’antiga mútua municipal Pamem, al carrer de Viladomat, que actualment s’està reformant.