Aquest dilluns, 22 d’octubre, s’ha iniciat la campanya de la vacunació de la grip als centres d’atenció primària (CAP). Enguany es posa especial èmfasi en el personal sanitari per tal d’aconseguir que el màxim de persones d’aquest grup es vacuni. La taxa en aquest col·lectiu és molt baixa, d’un 23,2 %, i es vol revertir la xifra.

Al CAP Montnegre, situat al barri de les Corts, ja han atès els primers pacients. Una d’elles és la Maria Vinyet, de 71 anys. És el segon cop que l’hi administren i ha assenyalat que ho fa, sobretot per un motiu concret: “Abans no em posava la vacuna perquè pensava que no tenia importància. Però ara me la poso perquè la meva filla ha tingut una pneumònia molt greu. És una garantia”.

Un dels infermers, Cristobal Peña, era aquest dilluns l’encarregat d’administrar-ne les dosis. Peña ha assegurat la importància que té que el personal sanitari es vacuni perquè és molt fàcil que, sinó, transmeti el virus a la resta de persones amb qui està en contacte. “Som un vector. Quan ens infectem nosaltres acabem infectant altres, com els pacients”, ha dit Peña.

Vacuna de la grip als col·lectius més vulnerables

Salut recomana que també s’administri la vacuna de la grip als grups que es consideren de risc, que són els malalts crònics amb problemes respiratoris, els majors de 60 anys i les dones embarassades. Precisament l’any passat aquest últim grup va centrar la campanya d’aquesta vacuna i els resultats van ser molt positius. Les embarassades van passar del 5 % al 22 % de cobertura.

vacuna de la grip dosis

Més d’un milió de vacunes previstes

El Departament de Salut ha encarregat per aquesta campanya 1.200.000 vacunes. El període més recomanable per posar-se-la és fins al 15 de desembre, uns 15 dies abans que el virus entri en la fase d’epidèmia, és a dir, quan se’n detecten molts casos.

Durant el 2017 la incidència de la grip a Catalunya va ser moderada-alta. Hi van haver 1.306 casos greus i d’aquests, el 64,5 % no estaven vacunats. El virus va provocar la mort de 175 persones. Més de la meitat no s’havien vacunat.