La grip té una incidència d’entre un 5-20 % de la població i en alguns col·lectius supera el 50 %, és per això que el Departament de Salut fa una crida a la població perquè es vacuni de la grip. Les vacunacions comencen aquest dilluns i es distribuiran 1.200.000 dosis en una campanya que s’allargarà dos mesos, fins desembre, tot i que les vacunes es podran trobar als centres de salut fins al març.

Embarassades i personal sanitari, objectius de la campanya de vacunació

Com cada any, es recomana vacunar-se als grups de risc tradicionals: les persones de més de 60 anys, malalts crònics, treballadors sanitaris, cuidadors i també policies, bombers i personal de protecció civil. Mentre que Salut valora positivament la taxa vacunació entre les persones de més de 55 anys (54 %), creu que cal que es vacunin més els professionals sanitaris (22 %). I sobretot les embarassades. Actualment només es vacuna un 3 % de les dones gestants, Salut vol arribar fins al 20 % aquest any. Imitant l’aplicació de la vacuna de la tos ferina, que s’injecten un 80 % de les embarassades, seran les llevadores qui administraran la vacuna de la grip en la visita informativa. Des del Departament defensen que la vacuna és segura per la mare i el nadó i que pot aplicar-se en qualsevol punt de l’embaràs. Destaquen, a més, que pot prevenir complicacions en l’embarassada, que és més sensible a tenir patologies associades, i també protegeix el nadó fins als sis mesos.

Les farmàcies s’impliquen en la campanya de vacunació

Com a novetat, les més de 3.000 farmàcies de Catalunya s’implicaran amb la campanya i impulsaran la vacunació dels grups de risc i i en faran difusió. A més, 60 farmàcies sentinella catalanes alertaran Salut de quan es pot produir una epidèmia arran de les consultes dels clients i l’increment de productes antigripals. L’any passat la grip va cobrar-se 90 víctimes mortals, principalment persones grans (90 %). La infecció es presenta en els mesos d’hivern, i pot haver-hi pics epidèmics entre finals de desembre i març. El 99 % dels casos greus detectats l’any passat eren de grip A.