Aquest 28 d’octubre fa 80 anys del dia en què multitud de ciutadans van sortir als carrers de Barcelona per acomiadar els voluntaris de diversos països del món que van venir a Espanya a lluitar a favor de la República durant la Guerra Civil. L’Ajuntament, a través del comissionat de Programes de Memòria, conjuntament amb l’Amical de les Brigades Internacionals (ABI) i de l’Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales (AABI), han organitzat un acte per al 28 d’octubre al migdia a l’Espai Jove Boca Nord (carrer dels Agudells, 37) del Carmel. L’homenatge s’havia de fer davant el monument David i Goliat, de l’escultor Roy Schifrin, dedicat a tots els brigadistes internacionals, al barri del Carmel, però la pluja ha obligat a canviar l’espai.

Homenatge festiu i popular

L’acte ‘La pàtria dels humans… Barcelona 1938-2018’, comissariat pel director d’escena Xavier Albertí, combinarà música, poesia i parlaments de les autoritats. La ‘Marsellesa’, himne nacional francès, obrirà l’homenatge als Brigadistes Internacionals i el tancarà ‘A galopar’, un tema adaptat per Paco Ibáñez d’un poema homònim de Rafael Albertí. Hi actuaran actors de renom com Lluís Homar, Mercè Arànega, Mar Ulldemolins o Loles León.

Segons els organitzadors, la intenció és “transmetre els valors de solidaritat, fraternitat, germandat, igualtat i coratge que van representar els Brigadistes”. Uns valors que segons Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde, tenen més vigència que mai tenint en compte el context actual en què “els fantasmes del racisme, el efixisme i l’extrema dreta s’aixequen a Europa”.

Un record especial per a les dones brigadistes

Pisarello també ha fet menció de les 500 brigadistes que es van sumar a la lluita per la llibertat, en part, perquè “eren admiradores de les conquestes que va fer la segona república en els drets de la dona”. Per això hi ha en l’homenatge de diumenge hi haurà un record especial per a elles.

L’homenatge  ha estat dissenyat amb la col·laboració de l’Amical de les Brigades Internacionals i l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals que han destacat que l’esperit d’aquells homes i dones està ben viu, a través de col·lectius com el club ciclista Clarion, integrat per familiars i descendents de brigadistes d’Escòcia, que han participat en diverses edicions d’aquest acte commemoratiu.