L’Agència de Residus de Catalunya i la UAB han presentat un estudi segons el qual a Catalunya es llencen cada any 262.471 tones d’aliments aprofitables. Aquesta xifra representa el 7% del menjar que compren les famílies, els restaurants i els comerços. Es calcula que amb aquesta quantitat es podrien alimentar mig milió de persones durant un any. A petita escala, cada català malbarata 35 quilos de menjar cada any, fet que suposa una pèrdua de 112 euros anuals.

On es produeix més de la meitat (58%) d’aquest malbaratament és a les llars. Les segueixen els supermercats, que en representen el 16%, i l’hostaleria, amb el 12%. El comerç al detall (9%), els càterings (4%) i els mercats municipals (1%) també llencen aliments que es poden aprofitar, tot i que representen una part més petita del total.

Per combatre aquestes xifres, l’Agència de Residus de Catalunya demana prendre consciència de la importància del menjar i recomana un canvi d’hàbits. Una guia recull consells per reduir la quantitat de menjar malbaratat, com per exemple:

– planificar la compra i evitar adquirir un excés d’aliments

– planificar els menús

conservar adequadament els aliments

– tenir en compte les dates de caducitat dels productes a l’hora de treure’ls de la nevera

– guardar el menjar que sobri dels àpats en carmanyoles per reaprofitar-los més tard

– fer el mateix als restaurants i demanar que envasin per emportar els aliments que no s’hagin acabat del plat.