La temperatura superficial del mar Mediterrani ha enregistrat valors sorprenents durant les últimes setmanes. Les altes temperatures, de 28 i 30 graus, que han afectat la zona de Turquia i Grècia durant les últimes setmanes, ha fet que la temperatura de l’aigua del mar estigui fins a 4 graus per sobre de la mitjana en aquests països, i se situa entorn dels 25 graus centígrads. Per contra, al Golf de Lleó i tota la costa catalana i valenciana el mar es troba aproximadament un grau més fred del que seria habitual per aquesta època de l’any, entre els 14 i els 16 graus centígrads. De fet, ens trobem a la zona on el mar Mediterrani té la temperatura més baixa.

Els rius francesos i catalans (el Roine, el Ter, el Fluvià, la Muga, el Llobregat o l’Ebre) aporten durant aquests dies molta aigua al mar, tal com ha observat Marc Llach, observador meteorològic de Premià de Mar. Es tracta d’aigua freda que prové de les últimes precipitacions, així com també del desglaç de la neu de les muntanyes. Si hi sumem els corrents que afloren de la profunditat del mar, quan dominen els vents de component nord, s’explica perquè la temperatura de l’agua del mar a Barcelona encara no convidi al bany. Aquests dies la temperatura superficial, a la Barceloneta, es troba entorn dels 16 graus, malgrat que les temperatures ambientals ja estiguin per sobre dels 20 graus a la ciutat. En el mapa adjunt s’observa com la costa dels Països Catalans enregistra valors per sota de les temperatures mitjanes dels útlims anys.

Els raigs solars d’aquest època arriben ja de forma bastant directa a la nostra latitud. No ens hem d’oblidar que aquests dies ens arriben amb una inclinació semblant a la de principis d’agost, motiu per al qual és imprescindible protegir-se amb un factor de protecció solar elevat, i adequat per a cada tipus de pell.

També és bo tenir present que les temperatures màximes més altes s’enregistren habitualment al centre i a la part alta de Barcelona, no tant arran de mar, per la marinada. Aquest any la marinada és més freda del que és habitual a causa de la temperatura de l’aigua del mar, però els registres indiquen que la temperatura a finals d’agost acostuma a assolir ja els 25 graus a les platges de la ciutat.

Les dades setmanals de temperatura superficial de les platges de Barcelona es poden consultar al blog del temps. L’observador meteorològic Diego Làzaro actualitza de forma regular aquestes dades de servei per a tots aquells qui vulguin conèixer-les.