Han passat només 10 dies des que van marxar les famílies més conflictives, però la seva absència es nota i molt. Si més no, això és el que diuen els veïns. Ha desaparegut la brutícia que s'acumulava a la façana: quilos i més quilos de brossa apilats als balcons i sobre les porteries. Igual que al carrrer. Mossos i Guàrdia Urbana van haver de muntar un dispositiu de vigilància especial per frenar la petita delinqüència a la zona. FÉLIX RODRÍGUEZ, president de l'Associació de Veïns del Besòs "Després de la marxa dels veïns, es nota que ha baixat la inseguretat a la zona. Aquests veïns no estaven arrelats al barri..." Tot i la millora, la part del darrere continua sent un abocador on desfer-se de tot allò que no es necessita. A l'edifici només queden una desena de famílies. La gran majoria ja ho té tot empaquetat per marxar i han començat la mudança cap a un altre lloc. Alguns s'han quedat ben a prop, als blocs que hi ha al costat, on també hi havia pisos buits. D'altres se n'han anat cap a Badalona. Però també hi ha qui es nega a marxar. Almenys, fins que l'administració els doni una alternativa. NOEMÍ FERNÁNDEZ, veïna "Nos vemos en la calle. No tenemos donde meternos..." Els blocs els va construir l'Incasòl fa un parell d'anys, però no els va arribar a adjudicar mai. LUCÍA SANTOS, veïna "Los pisos estaban cerrados, no había nadie y entramos." Des de fa un mes, hi ha vigilància privada a cada escala per evitar que ningú torni a ocupar els pisos. Un cop estigui buit l'edifici, els pisos s'adjudicaran en règim de lloguer social, per uns 290 euros al mes. Abans, però, caldrà reformar-ne tot l'interior. I hi ha molta feina a fer. Al terrat no queda ni rastre de les plaques solars. Les canonades del gas han desaparegut, igual que l'ascensor i el cablejat. Sobretot, pel coure. Dins els pisos, el panorama no és gaire millor. Les obres començaran el més aviat possible. El que no està clar és qui en pagarà la factura.

Aquest cap de setmana s’havia de fer efectiva l’ordre judicial per desallotjar els darrers edificis d’habitatges de l’Incasòl ocupats des de fa uns dos anys al carrer de Cristóbal de Moura. Durant els darrers mesos hi ha hagut problemes greus de convivència i moltes famílies ja han marxat. Els Mossos d’Esquadra esperen que la resta faci el mateix durant els propers dies.

L’ordre judicial per desallotjar els edificis ocupats al carrer de Cristóbal de Moura era per a aquest dissabte o aquest diumenge, però la policia ha preferit deixar passar uns dies més per veure si marxen pel seu compte la desena de famílies gitanes que encara hi viuen. Els Mossos d’Esquadra volen evitar així que el desallotjament forçat provoqui un nou conflicte.

Fa uns 10 dies que van marxar les famílies més conflictives, gitanos d’origen romanès, i els veïns asseguren que la convivència la barri ha millorat molt. No se sap on, però han marxat. Sembla que alguns s’han quedat al barri, d’altres se n’han anat a Badalona. De fet, aquests blocs s’han anat buidant progressivament durant les darreres setmanes. La policia en va desallotjar el primer, corresponent al número 248, el 4 d’abril passat. La marxa de les famílies més conflictives, que vivien als números 244 i 246, ha resolt un conflicte que s’arrossegava des de feia mesos i que era un malson per als veïns.

Recuperada la convivència, caldrà rehabilitar l’edifici

En tot cas, a mitjan setmana que ve vindran els agents a desallotjar l’edifici. Esperen que llavors tothom hagi marxat pel seu compte. Es blindaran els pisos i després començaran les obres de reforma del bloc, que només té dos anys però que està completament destrossat. Els diferents ocupants que hi ha hagut durant tot aquest temps ho han robat tot: canonades, plaques solars, ascensors, etc. Fa només uns dies van provocar un incendi en manipular uns cables de la instal·lació elèctrica, per robar-los o per connectar-se a la xarxa sense permís.

Feia més de dos anys que aquest edifici d’habitatges socials construït per l’Institut Català del Sòl estava ocupat, però ha estat durant els darrers mesos que s’hi han viscut els problemes més greus de convivència. La brutícia n’era un. Era un dels pocs llocs de Barcelona on els operaris de neteja havien de treballar amb casc i amb presència policial, ja que els havien arribat a llençar una bicicleta des d’un dels pisos.

La inseguretat era una altra de les queixes habituals. De fet, Mossos i Guàrdia Urbana van haver de muntar un dispositiu especial de vigilància per frenar la petita delinqüència a la zona. El pla va funcionar i, segons la policia, els petits furts ja s’havien reduït aproximadament un 70%