Els barris Horta i la Clota tindran un centre d’atenció primària (CAP) i un centre d’urgències (CUAP) nous a partir del 2026. Aquests equipaments sanitaris es construiran davant la plaça de l’Estatut, un espai que funciona com a aparcament regulat. Per tirar endavant el projecte, l’Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat els tràmits per convertir el solar en un espai de titularitat municipal i per modificar els usos dels terrenys. Així, segons les previsions del consistori, a finals del 2025 es podrà fer la cessió a la Generalitat per poder executar el projecte.

El CAP i el CUAP, inversions prioritàries per l’Ajuntament

Durant una visita al CAP d’Horta, la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva, ha explicat als professionals com serà el nou equipament i el calendari d’execució previst. Villanueva també afirmat que aquesta inversió és prioritària per al govern municipal.

El pressupost d’aquest projecte, encara en fase inicial, és de 18 milions d’euros. La comissió mixta formada per Ajuntament de Barcelona i Generalitat ha acordat també invertir 82 milions més en altres 10 CAP. N’és un exemple la construcció de l’ambulatori del Raval Nord, el del Fort Pienc, el Congrés i els Indians o la Barceloneta, que es traslladarà a la Clínica Barceloneta.

Un CAP amb més especialitats

El futur CAP i CUAP d’Horta-la Clota tindrà 7.000 m² i inclourà un servei d’atenció a la dona, a més de potenciar els serveis de rehabilitació i salut mental. Actualment al CAP d’Horta hi treballen 100 professionals, dona servei a 48.000 persones i rep 200.000 visites l’any, un 35 % de forma no presencial. L’ampliació i trasllat del CAP, que s’ubicarà a uns 150 metres de l’emplaçament actual, és molt esperada pel veïnat. Segons Pilar Araque, usuària del centre, “el barri guanyarà en salut, ja que serà més gran i a més quedarà bastant a prop d’aquí”.