Unes 7.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 30.000, segons els organitzadors, han participat en una nova manifestació a Barcelona contra els bombardejos a Gaza. Sota el lema “Aturem el genocidi a Palestina”, moviments socials i entitats en defensa de la pau i els drets humans han fet una crida per demanar la fi immediata del comerç d’armes i per frenar el que consideren “crims de la colonització i el règim d’apartheid israelià”.

“Som persones, no números”

La protesta ha començat a les 17 hores, quan milers de persones ja omplien la plaça d’Urquinaona. Allà hi han desplegat fotografies de famílies amb nens de Gaza i sacs de color blanc amb taques vermelles per representar cadàvers ensangonats. Salah Jamal, membre de la comunitat palestina, ha denunciat que bona part dels civils morts a Gaza són infants. “Ja són 11.000 persones, 5.000 dels quals són infants”, ha recordat.

Els manifestants han desplegat una gran pancarta en què es podia llegir “Som persones, no números”. En petit, milers de noms de persones que han mort a Gaza com a conseqüència dels bombardejos d’Israel a la Franja. A les 17.20 hores la marxa ha començat a baixar per la via Laietana i, quan ha arribat al Parc de la Ciutadella, s’ha fet un minut de silenci.

Demanen trencar els vincles amb Israel

L’Associació de Jueus i Palestins Junts ha instat l’actual alcalde, Jaume Collboni, a fer com la seva predecessora i trencar els vincles amb Israel. Durant el recorregut s’han pogut sentir proclames com “Israel assassina, Europa patrocina” o “No és una guerra, és un genocidi”.

Per la seva banda, Cèlia Castaños, de la Coalició Prou Complicitat, ha declarat que és urgent que Espanya i la Unió Europea contribueixin a l’alto el foc a través d’un “embargament militar a Israel“, ja que considera que l’ofensiva israeliana està comportant “crims de lesa humanitat”.

Crida a una mobilització massiva

Els organitzadors de la protesta havien demanat una participació massiva a la ciutadania per repetir la manifestació multitudinària del 21 d’octubre, quan 19.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 70.000, segons els organitzadors, van sortir als carrers de Barcelona per aturar el conflicte bèl·lic entre Israel i Hamas. La setmana passada la manifestació es va repetir a Barcelona, on s’hi van sumar un miler de persones.

Imatges: Iván Zaera