El barri Gòtic ha estrenat aquest dimecres la nova plaça de Sant Miquel

, reformada després d’unes obres que van començar l’abril del 2019. La transformació ha ampliat l’àrea de jocs infantils i també ha restringit la circulació de vehicles. L’objectiu del consistori és apostar “per espais amb diferents elements que en permetin l’ús intergeneracional i de manera lliure i creativa, mitjançant jocs i espais lúdics innovadors”.

El parc infantil ubicat a la plaça ha doblat la superfície i ha incorporat un sorral per als més petits. Un dels elements que han despertat més curiositat és una pedra aixecada sobre un cilindre que la fa rodar. També s’han incrementat les zones d’estada per a famílies, gent gran i veïnat en general. A més, ha crescut la superfície destinada a vegetació i les zones de paviment tou o de terra.

Una altra novetat és la prohibició d’aparcar al centre de la plaça de Sant Miquel. A partir d’ara, la càrrega i descàrrega funciona amb franja horària i s’ha reubicat al carrer dels Gegants, davant de les terrasses. Els aparcaments de vehicles per a persones amb discapacitat s’han situat al carrer dels Templers. Les terrasses continuen al mateix lloc i l’aparcament del Bicing s’ha renovat i s’ha recol·locat al carrer dels Gegants.

Les obres han disposat d’una inversió de 2.166.000 euros. Segons destaca l’Ajuntament, la iniciativa “s’emmarca en el Pla de barris del Gòtic Sud, que vol lluitar contra les desigualtats als barris de la ciutat”. Durant les obres es va posar al descobert un pou de més de 200 anys d’antiguitat, que després es va tornar a tapar.

Fa uns dies també va esclatar una polèmica quan l’alcaldessa, Ada Colau, va dir que s’havia “atacat el parc infantil” durant les destrosses que es van produir a l’edifici de l’Ajuntament després d’una manifestació. Sectors de l’esquerra independentista van negar que s’haguessin produït aquests desperfectes a l’àrea de jocs.

Antiga reivindicació veïnal

L’Ajuntament ha destacat que la transformació de la plaça de Sant Miquel és una vella reivindicació veïnal que es va originar el 1979, quan l’Associació de Veïns del Gòtic va fer la festa major del barri a aquest espai. Els veïns demanaven aleshores que es deixés d’utilitzar la plaça com a aparcament de vehicles. Per visibilitzar aquesta lluita veïnal, el consistori ha assenyalat que s’instal·larà al centre de la plaça una torreta amb una contextualització del projecte i una exposició de retalls de diaris de la dècada dels 80, realitzada amb la col·laboració de l’associació de veïns.