Els màxims responsables dels Mossos d’Esquadra sobre la investigació dels atemptats terroristes de la Rambla de Barcelona i de Cambrils del 17-A han assegurat que els dos principals acusats, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, van participar activament en la cèl·lula gihadista: en formaven part i en coneixien els plans terroristes. D’aquesta manera, han posat en dubte la versió exculpatòria que tots dos van declarar aquest dimarts en el judici. Houli es va penedir dels fets, mentre que Oukabir se’n va desvincular juntament amb Saïd ben Iazza, el tercer acusat per col·laboració.

El passaport de Houli va aparèixer a la Rambla

El cap de la Unitat Antiterrorista dels Mossos d’Esquadra durant l’atac del 17-A ha explicat que van prendre declaració a Mohamed Houli Chemlal cinc vegades mentre estava ferit per l’explosió d’Alcanar, però va col·laborar poc i les dades que els va facilitar no van servir per identificar cap membre de la cèl·lula ni evitar cap atac. Van decidir detenir-lo i investigar-lo quan van trobar el seu passaport dins la furgoneta de Younes Abouyaaqoub que va causar l’atropellament massiu de la Rambla. Amb la troballa del passaport, Houli va reconèixer que a Alcanar estaven fabricant explosius. Abans havia assegurat que hi feien petards.

Oukabir va intentar fer marxa enrere en el lloguer

Sobre Driss Oukabir, el sotsinspector ha explicat que no han pogut geolocalitzar cap senyal del seu telèfon a Alcanar, tot i que hi ha un testimoni protegit que el va veure a la zona. El cap de la Unitat Antiterrorista ha assegurat que Oukabir formava part de la cèl·lula i en coneixia els plans, un relat incriminatori que Oukabir ha seguit des de la cabina de la sala de vistes. De forma reiterada, l’acusat ha gesticulat desaprovant el relat del policia, que ha dit que Oukabir va intentar desdir-se del lloguer de la furgoneta homicida de la Rambla la mateixa nit que havia signat el contracte.

Pel que fa a la implicació en la cèl·lula, l’agent ha narrat que Oukabir va viatjar al Marroc l’agost del 2017, on es va sotmetre a un ritual de purificació religiosa. Malgrat que aquest dimarts va negar que fos una persona religiosa, en una conversa amb la seva parella va dir-li que es posés el nicab i que confiés en Al·là.

Saïd ben Iazza els va deixar la furgoneta

Sobre el tercer acusat, Saïd ben Iazza, l’agent n’ha provat la participació en la cèl·lula perquè va deixar-los la documentació i la furgoneta per realitzar “una o dues compres” amb les quals van adquirir 340 litres de peròxid d’hidrogen.

A la resta final de la sessió d’aquest dimarts, el mateix sotsinspector dels Mossos d’Esquadra ha explicat que van trobar el testament de Saïd Alla, abatut a Cambrils. El document, que van trobar a casa seva, demanava perdó a la família i indicava que es venguessin els béns per donar 1.000 euros a la seva mare, 100 euros per pagar un deute pendent i la resta, per als pobres. Al text, que ha llegit una intèrpret, no hi han pogut posar data i per tant no se sap quan el va escriure.