nens finestra quarantena

(ACN/Redacció) El malestar de la covid es manifesta en canvis més subtils en els infants. Els psicòlegs estan observant certa irritabilitat, problemes de son i alimentació, i un augment en la demanda als centres d’atenció precoç sobretot per conductes ansioses. Així ho ha destacat el psicòleg Roger Ballescà. De fet, la pandèmia ha disparat un 47 % les urgències de salut mental en adolescents a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Alguns pediatres i equips psicopedagògics expliquen que la pandèmia ha dificultat el treball de les emocions i les habilitats socials dels infants. A partir dels sis anys, diuen, el trasbals de la covid ha estat sever amb un augment de l’addicció a les pantalles, obesitat i trastorns de la conducta alimentària. Dos anys després de l’esclat de la covid-19, els psicòlegs veuen l’empremta d’aquell primer confinament, amb les escoles tancades, i les successives restriccions.

Irritabilitat en els infants més petits

El coordinador d’Infància i Adolescència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Roger Ballescà, explica que els petits canvis que es puguin observar a casa no han de ser “motiu d’alarma”. Són, diu, un senyal que els infants s’estan adaptant al context i que hi reaccionen. De fet, afegeix, el que seria estrany és que haguessin passat per aquestes circumstàncies sense immutar-s’hi.

En aquest sentit, veu “molt normal” que en una època de més tensió hagi aparegut més irritabilitat, i encara més en els infants petits, que ja passen una època de rebequeries. “Això no vol dir que no ens n’haguem d’ocupar. Val la pena parlar amb ells, preguntar com estan, ajudar-los a expressar-se, aclarir dubtes o pors que puguin tenir”, assenyala. Tot i això, el psicòleg destaca “la importància de la prevenció i l’atenció precoç a la salut mental des dels primers mesos de vida”.

Obesitat en infants més grans

Els pediatres alerten que també hi ha més demanda de les visites d’infants per trastorns o alteracions de la conducta o en les relacions, i posa èmfasi en un augment de l’obesitat. Tot i que asseguren que ja feia anys que observaven un increment de les taxes d’obesitat, el confinament ha implicat menys exercici físic i més ús de les pantalles.

Destaquen també l’augment dels trastorns de la conducta alimentària, com són l’anorèxia i la bulímia que, segons dades del Pla de Salut Mental de Catalunya, han augmentat un 25 %. Les temptatives de suïcidi en menors d’edat van créixer el 2020 un 27 % i les urgències hospitalàries per salut mental entre els adolescents, un 47 % el primer trimestre del 2021, segons dades de l’Hospital Sant Joan de Déu.