Després de gairebé tres any d'obres l'edifici ja està enllestit. Són 25.000 metres quadrats que es destinaran a exposicions, conferències, sales per a la recerca, oficines i un centre de documentació, amb l'objectiu de promoure el coneixement i el disseny. A més, en un futur també prodria instal·lar-s'hi el centre de competència de la Fundació Mobile World Capital. L'equipament també acollirà la Biblioteca del Clot i estarà obert a professionals, empreses i estudiants del sector. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Que en certa manera sigui el far del disseny a Barcelona, allò que sempre diem que Barcelona, un dels seus punts forts és el món del disseny, el món de la creativitat aplicada, doncs bé, amb aquest equipament i amb aquestes parets hem de tenir l'oportunitat de demostrar-ho al món." L'edifici, obra del despatx d'arquitectes MBM, aprofita el desnivell de la plaça i fa de nexe d'unió amb el carrer d'Àvila, que quedarà connectat a les Glòries a través del vestíbul. Els treballs de construcció, juntament amb algunes obres generals de la plaça com el col·lector, han costat prop de 100 milions d'euros. A més l'Ajuntament calcula que s'haurà d'invertir més de 8 milions d'euros en el funcionament del Museu, per això ha obert converses amb Foment de les Arts Decoratives i altres entitats perquè participin en el finançament. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Aquest és un equipament dimensionat i pensat en un altre moment. Per tant des d'un punt de vista del funcionament intern això ens obliga a pensar també en altres formes i per tant això, aquesta voluntat d'obertura i col·laboració públic-privada" L'estrena de les instal·lacions es farà la setmana vinent per acollir el Festival Off de noves tecnologies. L'obertura definitiva, però, s'endarrerirà uns quants mesos. Abans cal fer el projecte museístic i traslladar-hi les col·leccions permanents. Una feina que es podria acabar cap a finals de 2013.

L’equipament del DHUB a la plaça de les Glòries està destinat a promoure el coneixement i el bon ús del disseny, i allotjarà les diverses col·leccions dels museus que actualment aglutina la institució, que són el Museu de les Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i d’Indumetària, el Museu de Ceràmica i el Gabinet de les Arts Gràfiques.

El nou edifici, obra d’MBM arquitectes, es compon de dues parts: una de subterrània, que aprofita el desnivell creat per la urbanització de la plaça, i una altra que emergeix a 14,5 metres d’altura, que és el nivell de la plaça de les Glòries.

La major part de la superfície de l’edifici se situa sota el nivell dels 14,5 metres, on s’ubiquen – en dues plantes i un entresolat- les instal·lacions més importants, com la sala prinicpal d’exposicions, les sales dedicades a la reserva i gestió de les col·leccions dels museus, les oficines centrals, la biblioteca del Clot, el centre de documentació i les sales per a la recerca i les activitats educatives. En aquest espai, també s’hi ubiquen el bar restaurant i la botiga.

L’edificació superior ocupa la superfície mínima en planta, per tal de no reduir l’espai d’ús públic i perquè les vicissituds de l’enderrocament de l’anell i el canvi de traçat del tramvia no permeten disposar de més extensió. Es perllonga en voladís cap a la plaça i permet així l’edificabilitat prevista a l’hora que esdevé un signe d’urbanisme arquitectònic sobre les vies de circulació. En aquest cos es preveu ubica-hi les exposicions temporals de llarga i curta durada, una sala d’actes i un gran auditori.